Michal Půr: EU chystá legislativu, která prověří příčetnost politiků a velkorysost voličů

Povolenky na zemědělskou výrobu, dramatická podpora zalesňování a další omezení hnojiv. Pokud dáte si tyto tři věci dohromady, vyjde vám nižší výroba potravin, logicky za vyšší ceny. Obávám se, že nikdo ze současné unijní i národní reprezentace nemá pro něco takového mandát, píše Michal Půr. Na snímku Evropský parlament ve Štrasburku.

Povolenky na zemědělskou výrobu, dramatická podpora zalesňování a další omezení hnojiv. Pokud dáte si tyto tři věci dohromady, vyjde vám nižší výroba potravin, logicky za vyšší ceny. Obávám se, že nikdo ze současné unijní i národní reprezentace nemá pro něco takového mandát, píše Michal Půr. Na snímku Evropský parlament ve Štrasburku. Zdroj: Profimedia

Strávil jsem několik posledních dní ve Štrasburku, kde panovala poněkud ospalá atmosféra kvůli nepříliš zajímavé agendě, ale přece jenom se povaha unijních institucí nenápadně, ale zásadně mění. Jsme uprostřed energetické krize, která odhalila, že řada evropských politik nereflektuje realitu a fatálně deformuje trh. Prakticky nikdo nepopírá, že jsme svědky klimatické změny, ale unijní klimatická politika poněkud paradoxně situaci zhoršuje, nikoli zlepšuje. Zdá se, že rostoucí část evropských politiků je schopna tuto skutečnost reflektovat, ale vůbec není jisté, že to bude stačit. EU totiž dávno netvoří pouze politické orgány.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!