Michal Půr: Kterak po vítězství do měsíce nezkrachovat

Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)

Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021) Zdroj: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS)
Lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS)
3
Fotogalerie

Cesta k nové vládě Petra Fialy bude velmi trnitá, ale nepochybně dříve či později vznikne. I z prvních reakcí však můžete vidět, že to nebude nic, co by kdokoli z nás chtěl absolvovat. Výčet nepopulárních kroků, které kabinet bude muset udělat, je zatraceně dlouhý. Kolem navíc bude neustále poletovat Andrej Babiš, který využije každou příležitost k útoku. Spolu a spol. by jej měli každopádně dobře sledovat, lze se jím v mnoha ohledech inspirovat.

Nezapomínejme, že Babiš prošel zatraceně turbulentními dvěma lety a ztratil zhruba 40 tisíc hlasů, což je zanedbatelný počet. Rovněž je třeba mít na mysli, že tu je zhruba 2,8 milionu lidí, kteří nevolili ani Spolu, ani PirSTAN. Vzhledem k rychle rostoucí inflaci a rozpadu hospodaření státu je zkrátka nutné vítězství středových až pravicových stran považovat za dočasné. Spíše než za cokoli jiného lze novou vládu považovat za kabinet sebevrahů. Co se dá dělat, aby nedošlo k definitivnímu rozpadu stran takzvaného demokratického bloku?

1) Kampaň nikdy nekončí

Zejména koalice Spolu ukázala, že svede vést efektivní předvolební kampaň, která dokáže konkurovat Babišovu hnutí. Vzhledem k tomu, že nás příští rok na podzim čekají komunální volby a nejpozději za 1,5 roku volby prezidentské, bylo by bláhové se domnívat, že si političtí marketéři mohou vzít nějaký čas volno. K jednotlivým krokům vlády je třeba přistoupit marketingově možná ještě s větším nasazením než před volbami. Andrej Babiš nepochybně nepoleví, možná se jen tu a tam bude tvářit konstruktivněji, aby vypadal, že si dokáže poradit za všech situací.

2) Nejdůležitější jsou ti, kteří vás nevolili

Voličů, kteří nedali hlas Spolu a PirSTAN, je prostě tolik, že je v zájmu zachování vlastní existence nelze ignorovat. Jsou to lidé často nespokojení se svou životní situací, lidé, kteří nepovažují polistopadový vývoj za příliš úspěšný či ti, kteří témata, jež plní média a politické diskuze, považují často za naprosto irelevantní. Jsou to lidé, kteří volí peněženkou a v drtivé většině k tomu mají velmi dobrý důvod. Každý škrt, který je tvrdě zasáhne, každé arogantní chování vůči nim, každý moment, kdy s nimi nebude vláda komunikovat, přibližuje k moci Andreje Babiše.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!