Náš člověk v USA Julie Urbišová: Jak se volí prezident

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: čtk

Donald Trump
Donald Trump
Příznivci Donalda Trumpa
Hillary Clintonová a Donald Trump
Donald Trump
17
Fotogalerie

Američané si v úterý zvolí nového prezidenta, popřípadě poprvé v historii prezidentku. Jak kandidáti, tak voliči musejí splnit několik podmínek.

Prezidentem USA se může stát pouze americký občan, který se narodil na americkém území, bylo mu minimálně 35 let a na území Spojených států žil alespoň 14 let. Americkým prezidentem nesmí být nikdo déle než dvě volební období, tedy 8 let. Volit může každý starší 18 let, kdo se předem jako volič zaregistroval. Volby se odehrávají každé čtyři roky, a to vždy v úterý po prvním listopadovém pondělku.

Své hlasy jdou ten den odevzdat registrovaní voliči, ale kdo o příštím prezidentovi (na základě výsledků odevzdaných hlasů) nakonec rozhoduje, je tzv. výbor volitelů. Volitelů je 538 − jedná se o počet členů obou komor Kongresu, tři další zastupují Dictrict of Columbia, tedy hlavní město Washington. Aby se prezidentský kandidát dostal do Bílého domu, musí získat nadpoloviční většinu volitelů, tedy 270 hlasů. Volitelé se přitom tradičně řídí výsledky voleb v tom kterém státě. Volby ve všech státech, až na výjimky, jako je Maine a Nebraska, probíhají na principu vítěz bere vše.

Zvítězí-li tedy kandidát v konkrétním státě, má automaticky hlasy všech volitelů. Tento systém umožňuje, co se několikrát v minulosti stalo, že prezidentem se může stát ten kandidát, který sice dohromady nezískal nejvíce hlasů, ale jeho voliči se ocitli ve státech pro něj početně správně zastoupených a má tedy více volitelů.

Naposledy tak zvítězil před 16 lety George W. Bush. Výsledky voleb jsou většinou známé nejpozději následující den, oficiálně se ale nový prezident ujme úřadu až v příštím kalendářním roce. Výbor volitelů výsledky vyhodnotí až v pondělí po druhé středě v prosinci a poté své hlasy pošle do Washingtonu. Na začátku ledna se na společné schůzi obou komor Kongresu, tedy Sněmovny reprezentantů a Senátu, hlasy volitelů sečtou a je oficiálně známé jméno nového prezidenta USA. Zvolená hlava států složí 20. ledna inaugurační slib.

Autorka je novinářka žijící v USA