Nebezpečně úzký koridor pro růst mezd

Bankovky

Bankovky Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

V České republice probíhají horlivé diskuze o tom, v jakém stavu se po dvou letech pandemických šoků a na prahu dekád trvající zelené a digitální transformace nachází její ekonomika
2
Fotogalerie

V České republice probíhají horlivé diskuze o tom, v jakém stavu se po dvou letech pandemických šoků a na prahu dekád trvající zelené a digitální transformace nachází její ekonomika. Jeden názorový proud hovoří o rozvratu, když však při tom dosti účelově přehlíží, že covid těžce otřásl celou globální ekonomikou; druhý proud pak zmiňuje relativně slušnou kondici a nevychýlenou strukturu, které samozřejmě čelí těžkým časům.

Já se kloním spíše k onomu druhému pohledu. Vede mne k tomu též nedávné zjištění Evropského semestru, tedy testu evropské ekonomické disciplíny a řádné správy ekonomických záležitostí, který též cílí na makroekonomické nerovnováhy jednotlivých členských států. K tomu se využívá 14 ukazatelů; průměrná členská země EU z nich neplní více než tři.

Dobrou zprávou pro nás je, že Česko nenaplňuje jeden jediný, s nímž si neví rady ani největší počet dalších členů unie – celkem jich je 18. Řeč je o indexu jednotkových nákladů práce; jeho stávající hodnota říká, že naše mzdy rostou příliš rychle v porovnání s aktuální produktivitou, kterou naše ekonomika vykazuje. Součástí dobré zprávy je, že jinými obtížně splnitelnými ukazateli pro ostatní unijní členy Česká republika hladce prochází.

Očima guvernéra: Hlavní příčiny inflace

Video placeholde
• Videohub

Horší zprávou je, že ke mzdovému růstu v příštím období nutno přistupovat obzvlášť obezřetně, abychom si nezpůsobili dlouhodobý problém. Aktuálně mzdový růst neutichá ani v čase, kdy produktivita práce jako v posledních dvou letech dosti výrazně poklesla. A současně v době, kdy nad poměry vystřeluje především nákladovými faktory tažená inflace. Nadměrný růst mezd může do tohoto rozžhaveného inflačního kotle přilévat další agresivní hořlavinu. Na straně druhé nelze ignorovat zvyšující se životní náklady.

Pro vyvážený mzdový růst s ohledem na ekonomickou výkonnost i inflační riziko tak existuje poměrně velmi úzký koridor, který se vyplatí dodržovat. Pokud se z něj vychýlíme na jedné straně, uvrhneme mnoho domácností do sociální pasti, pokud jej překročíme ze strany opačné, vysoké inflace se jen tak nezbavíme, a ještě vyvoláme velmi šálivé očekávání a nebezpečnou optiku růžových brýlí, že situace v ekonomice je bezproblémová, což věru rozhodně není.

Autor je ekonom České spořitelny