Bitcoin klesl pod 40 tisíc dolarů. Kryptoměnové grafy u něj zobrazily „křížek smrti“

Cena kryptoměny poprvé od září klesla pod 40 tisíc dolarů, tedy pod svou klíčovou spodní úroveň

Cena kryptoměny poprvé od září klesla pod 40 tisíc dolarů, tedy pod svou klíčovou spodní úroveň Zdroj: profimedia

Mnoho držitelů bitcoinu ho nechce za žádnou cenu utrácet. Pokud by změnili názor, nikdy to nebylo snadnější.
2
Fotogalerie

Zatímco se bitcoin v listopadu loňského roku vyšplhal na rekordních 68 tisíc dolarů, nyní zažívá svůj zatím nejhorší vstup do nového roku. Cena kryptoměny poprvé od září klesla pod 40 tisíc dolarů, tedy pod svou klíčovou spodní úroveň. Informuje o tom zpravodajský web Bloomberg.

Nejznámější kryptoměna se od listopadového vrcholu propadla o více než čtyřicet procent. Podle online směnárny Coinbase klesla cena bitcoinu během pondělí na 39 650 dolarů, čímž se jeho letošní ztráta prohloubila zhruba na čtrnáct procent. Takto tristní začátek roku zažívá bitcoin poprvé ve své historii.

Cena pod 40 tisic dolarů navíc znamená pád pod padesátipětitýdenní jednoduchý klouzavý průměr bitcoinu. Během pondělí se v kryptoměnových grafech zobrazil symbol křížku, zvaný také jako „křížek smrti“. Ten se objeví ve chvíli, kdy se cena kryptoměny v krátkodobém horizontu (obvykle během posledních padesáti dní) pohybuje pod svým dlouhodobým průměrem, za který se obvykle považuje hodnota v posledních 200 dnech.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Generální ředitel společnosti Infrastructure Capital Advisors Jay Hatfield se domnívá, že kryptoměny pravděpodobně zůstanou pod tlakem i nadále kvůli tomu, že Federální rezervní systém (Fed) omezí své injekce likvidity do ekonomiky. Někteří odborníci v kryptoměnovém odvětví hovoří o tom, že jakmile bitcoin klesne pod 40 tisíc dolarů, jeho cena pravděpodobně klesne ještě více. „V roce 2022 by mohl bitcoin skončit pod hranicí dvaceti tisíc dolarů,“ dodal Hatfield.

Vedoucí tržních statistik ve společnosti Genesis Global Trading Noelle Achesonová domnívá, že propad bitcoinu je zapříčíněn spíše jednáním krátkodobých investorů než dlouhodobými držiteli. Ti podle její analýzy naopak využívají momentálního poklesu bitcoinu k nákupům.

I přes stávající problémy roste zájem a důvěra v bitcoin například ve státě Salvador. Ten je od začátku září první zemí na světě, kde se bitcoin stal oficiálním platidlem. Prezident Salvadoru Nayib Bukele je velkým příznivcem kryptoměn, a tak s nedávným propadem kryptoměn zveřejnil příspěvek na svém twitterovém účtu, ve kterém oznámil, že Salvador právě využil propadu cen k nákupu.

Přijetí bitcoinu vláda a prezident představili jako způsob podpory hospodářského rozvoje a tvorby nových pracovních míst. Přijetí bitcoinu v Salvadoru prakticky znamená, že podniky jsou povinné akceptovat digitální mince jako platbu.