Ondřej Koňák: Start výsledkové sezony v regionu

Litvínovský Unipetrol

Litvínovský Unipetrol Zdroj: Unipetrol

Tento týden začíná v regionu CEE výsledková sezona za druhé čtvrtletí letošního roku. Ve čtvrtek ráno před otevřením trhu zveřejní výsledky ropné společnosti Unipetrol a PKN Orlen. V případě Unipetrolu očekáváme silné výsledky pozitivně ovlivněné přijatým pojistným plněním ve výši 3,9 miliardy korun v souvislosti s požárem etylenové jednotky a pokračujícími silnými maržemi, zejména v petrochemické divizi.

Zatímco rafinerská marže meziročně poklesla o 41 procent na 3,1 dolaru za barel, kombinovaná petrochemická marže mírně vzrostla na rekordních 877 eur za tunu z 871 eur za tunu ve druhém čtvrtletí 2015, a to díky bezmála 10procentnímu růstu marže u polyolefinů.

Uzavření rafinerie v Kralupech od poloviny května se negativně promítne do objemu zpracovaných rafinerských produktů a je tak hlavní příčinou námi očekávaného 33procentního meziročního propadu tržeb.

Začátek srpna bude ve znamení reportování výsledků bank. Jednorázový výnos z prodeje aktiv VISA Europe, až na výjimky zlepšující se kvalita aktiv, solidní růst úvěrové aktivity a pokles plateb do regulatorních fondů více než převáží pokračující pokles úrokových výnosů a příjmů z poplatků. Převážnou většinu bank tak po dlouhé době čeká rekordní čtvrtletí.

Autor je analytikem Patria Finance