Šašek provokuje: AAAAA rating pro všechny

Šašek

Šašek Zdroj: e15

Debaty o vzniku eurounijní ratingové agentury jsou strašně komické. Probíhají v situaci, kdy „renomované“ ratingové agentury mají již takřka nulový vliv na ekonomické dění. Samozřejmě je zcela lhostejné, zda a kdy a v jaké podobě kříženec S&P, Moody’s a Fitch pod vedením nějakého belgického úředníka vznikne. Ostatně byla by to jen další instituce, která pracuje s neexaktními abstrakty a dojmy a snaží se svou silou měnit svět.

V rámci symbolické hry, jíž ratingy a další aktivity těchto agentur jsou, by měl smysl jedině vznik nějaké trucagentury. Jedna možnost by byla, že by se taková instituce vysmívala samotnému konceptu ratingových agentur. Například když by jedna z těch super neomylných agentur někomu snížila rating, tato by kontrovala jeho zvýšením, dále by u ní byl rating Německa a USA zcela absurdně v pásmu odpadu atd…

Že to je blbost? Samozřejmě, ale stejná hloupost byl i nejlepší rating u Francie a dalších zemí a nikdo se nad tím nepozastavoval. Naopak v takovém případě by všechny agentury musely své jednání opodstatnit a zdůvodnit o dost důkladněji než dnes.

Ještě lepší situace by nastala, kdyby architekti chystané EU-agentury viděli díl South Parku, v němž americká vláda řešila standardizovanou metodologii měření penisu (což je v podstatě metafora ratingové agentury). V tu chvíli se přiliš mužů dostalo do pásma podprůměrné délky, byli deprimovaní a v důsledku toho agresivní. Vláda našla ideální řešení – pásmo „normální délka“ rozšířila, takže i muži s dříve podprůměrným penisem najednou měli délku zcela běžnou. A zase bylo na světě krásně.

To v podstatě může udělat nová agentura: všem zemím dát rating AAAAA. A všichni můžou vesele cpát peníze do Německa.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí