Šašek provokuje: My jsme tenhle stát zadlužili

Šašek

Šašek Zdroj: e15

Sobotní demonstrace na Václaváku proběhla báječně, bylo hezky, zazpívala se hymna, zabučelo se a zadeklamovalo hodně floskulí. Jedna z těch nejdůležitějších ale naneštěstí zapadla. Z úst odborářského předáka vylétlo následující: My jsme tenhle stát nezadlužili! No, a to právě není tak úplně pravda. Protože my (všichni) jsme se na zadlužování, jež je ve srovnání s většinou světa zcela marginální, podíleli, podílíme a podílet budeme.

Onen předák vyšel ze dvou oblíbených interpretací české reality. První hlásá, že existuje vláda žijící kdesi ve vakuu, jež je všemocná a chce ubližovat bezmocným zaměstnancům. Druhá pak zní: za monstrózní dluh mohou výlučně „korupčníci“. Tomu, kdo podléhá první, z marxismu vycházející interpretaci, asi nepomůžu. Druhým bych pomoc nabídl. Když si spočítáte veškeré populární kauzy bez ohledu na jejich reálný základ, tak ty stát nestály prakticky nic. Například oblíbená Blanka je záležitostí Prahy a ta si ji pěkně řeší ve svém rozpočtu. A takto bychom asi dospěli u většiny kauz k tomu, že se na celkové částce dluhu podílejí velmi málo.

Naopak utrácení v rámci všech možných sociálních legrácek, jež jsou špatně přidělovány, stojí hodně. Takže každý, kdo například bere přídavky na dítě, ačkoli jej existenčně těch pár stovek nespasí (a to bude velká většina příjemců). Každý, kdo si na svou hypotéku uplatňuje daňovou úlevu. Každý, kdo si nechal zateplit paneláček a udělat plastová okna za přispění státu v rámci Zelená úsporám. Každý, kdo využívá porodné, pohřebné či užívá krás regulovaného nájemného (o nákupu baráčku za pár desetitisícovek nemluvě). A samozřejmě každý, kdo kličkami krátí daně… To už se dostáváme možná ke všem účastníkům sobotní demonstrace, ale i k většině populace. Nikoho neobviňuji, každý má vlastní svědomí, jen bych rád, aby se styděli všichni, kdo křičí a přitom si od státu neberou zrovna málo.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí