Vládní poslanci makají. Ať už na čemkoli

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Když se kdysi v českém sněmu rozhodlo, že návrhy zákonů budou procházet trojím čtením, byl cíl jasný. Dvousethlavý zákonodárný sbor by měl mít dostatek času na to, aby se jednotliví poslanci důkladně obeznámili s probíranou materií a mohli se rozhodovat se znalostí věci. Po letech je situace naprosto opačná. Parlamentní procedura vládní koalici, která navrhuje převážnou většinu nových zákonů, zjevně zdržuje, a tak je dolní komoru potřeba popohánět kupředu.

Když to nejde jinak, tak mimořádnými schůzemi. Výsledkem je, že poslanci už pomalu nevědí, na jaké schůzi zrovna sedí. O tom, co mají projednávat, ani nemluvě.

Stačí nahlédnout do sněmovny dnešních dní. Je úterý 4. listopadu, poslanci, jak je zvykem, se na úvod pléna scházejí ve dvě odpoledne. Tázat se jich, která z předem plánovaných debat má vlastně začít, je skoro zbytečné. Zkrátka to bude buď devatenáctá, dvacátá nebo jednadvacátá schůze. Prostě makáme. Legislativní zmetky pak snad nemohou nikoho překvapit.

Příklad číslo jedna: přehlasování prezidenta, který vetoval zákon o dětských skupinách, bylo odloženo dokonce hned několikrát. Nakonec se 101 potřebných hlasů našlo. Přestože výsledné znění normy mírně řečeno není ideální, což vláda ani neskrývala. No a co, máme přece možnost novelizovat. Ministerstvo práce, jak tvrdí jeho šéfka, má už novelu v podstatě napsanou. Je to prostě na dobré cestě, tak o co jde. Taková drobnost, jako je existenční nejistota 120 lesních školek, přece vládní píli brzdit nebude. Koneckonců do takových zařízení chodí jen něco přes dva tisíce dětí.

Příklad číslo dvě: energetický zákon. Norma, která je klíčová nejen pro firmy a podnikatele v energetice, ale pro celý český průmysl a samozřejmě i pro tuzemské domácnosti. Složité paragrafy, ke kterým padlo tisíc připomínek hned v připomínkovém řízení. Návrh, který bude mít nemalé finanční i politické dopady. Jen namátkou, měnit se má placení poplatku za obnovitelné zdroje, diametrální změnou mají projít pravidla činnosti Energetického regulačního úřadu a tak dál. Opozice unisono soudí, že předlohu, kterou poslanci dostali do lavic, je nutné přepracovat.

Snaha kabinetu je pochopitelně opačná – návrh je potřeba protlačit přes první čtení, postoupit ho hospodářskému výboru. A tam jej dopracovat. Jeden vzor příslušného postupu už přece máme: služební zákon a jeho takzvaný komplexní pozměňovací návrh, což byl de facto zákon nový.

Vládní koalice má ve sněmovně pohodlnou většinu, o zákonech by se dalo jednat v klidu a pohodě. Ale ono je to prašť jako uhoď. Údělem koaličních zákonodárců je přece podporovat vládu za všech okolností. Detailní znalost schvalovaných zákonů by je mohla zbytečně rozptylovat a vyústit v nějakou zradu. Takže to bereme hezky po česku, však to taky znáte. Pořádek je pro blbce, inteligenti zvládají chaos.