Zápisník Jana Vávry: Fabrika na sny

Továrna Tesly v Číně

Továrna Tesly v Číně Zdroj: profimedia.cz

Kdo se letos pouští do plánování stavby rodinného domu, čeká ho zajímavý průzkum bojem. Věci mění přísnější požadavky na energetickou náročnost budov. Pouze s vytápěním elektřinou ze sítě si už nevystačí. Přitom elektrický proud má být ve stále větší míře pohonem aut jezdících v Evropě. Paradox by třeba pomohl zmírnit rozvoj i dalších alternativ spalovacích motorů.

Pamatujete na bitcoinovou bublinu z prosince 2017, kdy jedna virtuální mince stála dvacet tisíc dolarů? Úplně stejně byla zkraje týdne přestřelená cena akcií Tesly, tvrdí analytici GLJ Research. Jakkoliv je ale srovnání kryptoměn s akciemi ošemetné, společné rysy bitcoinu i akcií elektromobilky by se našly. Hodnotu obou aktiv vystřelila na rekordy přece jen spíš očekávání budoucnosti než ekonomická realita dneška.

Maraton škodí zdraví. Alespoň tedy amatérských běžců. Přišli s tím pracovníci pražského IKEM. Jako ideální sportovní aktivita se tak stále více jeví prostá vytrvalá chůze. A neméně dobře zraje Komenskému připisovaný citát o zbytečném kvaltování.