Zápisník Jany Havligerové: Kvalita zaručena

Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Na ministerstvu vnitra se zaregistrovala nová partaj, Moravská a slezská pirátská strana. Prozatím vyslala dva kandidáty do senátních voleb. Chce se ovšem stát alternativou k parlamentní České pirátské straně. A je to. Pro dva lidi přece nebudou vymýšlet nějaký program.

Epigoni hnutí Starostů a nezávislých, původně hnutí Pro Prahu, nyní jdoucí do komunálních voleb pod názvem Starostové pro Prahu, jsou jiní pašáci. Sebevědomě tvrdí, že dobydou radnice městských částí i magistrát. Jsou si jisti, že nabízejí novou kvalitu. Je to výběrová směs zběhů z nejrůznějších politických stran.

Bývalý šéf Akademie věd a uchazeč o prezidentský post, dnes kandidát na senátora Jiří Drahoš složil skautský slib. Skauting je postaven na cti, lásce a pomoci vlasti i bližním, a tyto hodnoty vnímá jako osobní závazek. V žádném případě, dušuje se jeho volební tým, nejde o účelový krok v předvolební kampani. Tak určitě.

Volební boj nabírá na obrátkách. Politici slibují, že si sníží platy, do kampaně se dobrovolně vrhají celé rodiny, ba dokonce i budoucí exmanželky. Vzhledem k tomu, že teprve v roce 2027 se v Česku nebudou konat žádné volby, pomalu, ale jistě se rýsuje ideální typ budoucích zastupitelů. Budou to ženy a muži s dokončeným základním vzděláním, svobodní, bez závazků, s nárokem na minimální mzdu.