Zápisník Michala Tomeše: Stanice T. Rosického

Tomáš Rosický na tiskové konferenci po svém přestupu do Sparty

Tomáš Rosický na tiskové konferenci po svém přestupu do Sparty Zdroj: ČTK

Pražany pobouřil krok Prahy 1, která se rozhodla pomocí značení na dlažbě z historického centra vyhnat cyklisty. Již dříve město pomocí značek vytlačilo z centra segwaye.

A zákazů možná bude víc, častěji se ozývají hlasy požadující regulaci pojízdných šlapacích barů. Není tak divu, že jsou politici zaneprázdněni vymýšlením nových značek a nestíhají řešit detaily, jako je průsak vody v rekonstruované stanici Můstek. Je ale pravdou, že „zpovykané“ cyklisty nemůžete eliminovat hadrem a kbelíkem.

Americký prezident Donald Trump se v Helsinkách setkal na summitu s Vladimirem Putinem. Jedná se tak o další sbližování USA se znesvářenými zeměmi po setkání s Kim Čong-unem v Singapuru. To by bylo dozajista chvályhodné, kdyby se Trump ve stejnou chvíli nepouštěl do svých spojenců. Nejdříve kritizoval nízké výdaje zemí NATO na obranu, o víkendu zase EU označil za nepřítele Spojených států, byť obchodního. Pokud bude Trump pokračovat stejným tempem, možná se jednou v Bílém domě objeví i prezident Zeman.

Londýn i Paříž po fotbalovém mistrovství přejmenovávají své stanice metra jakožto hold svým reprezentantům. Česko se šampionátu nezúčastnilo, ale nic nebrání, abychom hráče neoslavili stejným způsobem. Například Invalidovna by se mohla přejmenovat na stanici Tomáše Rosického, Vyšehrad by zase mohl nést jméno uhasínající hvězdy Laviho.