Zdeněk Pečený: Pokuty a burza

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Americké banky budou muset sáhnout hluboko do kapsy, sype se na ně jedna rekordní pokuta za druhou. Řada „běžných občanů“, kteří banky viní ze všeho zlého, jásá nadšením. U nás by to bylo stejné. Většinou jde o ty, kterým žádná banka nepůjčila.

Vlastní hloupostí pak ukazují, že systém vlastně více či méně funguje. Někteří oslavující nepochopili, odkud se vezmou miliardy dolarů na pokuty. Malá nápověda: zaplatí to klienti a zaměstnanci. Ironicky většina bank, které ve Spojených státech přežily krizi, nyní trpí tím, že pod tlakem vlády převzaly kolabující konkurenci. Tatáž vláda je za ně teď pokutuje. Většina problémů JP Morgan Chase, která bude muset zaplatit 13 miliard dolarů, pochází z Bear Stearns, kterou převzala JP Morgan na jaře roku 2008. Příště už budou banky vědět lépe, s kým si zahrávají.

Pražská burza se nehodlá smířit s tím, že o ní žádná z firem uvažujících o vstupu na burzovní trh, nemá zájem. Naposledy musela spolknout hořkou pilulku v případě lihovarnické skupiny Stock Spirits Group PLC, která dala přednost londýnskému parketu.

Pražská burza ale přišla s geniálním řešením: akcie Stocku nabídne na svém neregulovaném trhu Start. „Emise je uváděna na neregulovaný trh, neboť stávající legislativa platná v EU prakticky neumožňuje listing společnosti na regulovaný trh bez vědomí emitenta,“ píše burza v tiskové zprávě. Říká nám tím, že se můžeme v Praze těšit na řadu nových firem, které o pražské burze nikdy neslyšely. Burza tak zabila dvě mouchy jednou ranou. Bude mít více titulů a už ví, co s alternativním trhem Start, o který také nikdo nestál.