Show must go on. I po smrti Petra Kellnera hraje PPF první investiční ligu

Logo skupiny PPF

Logo skupiny PPF Zdroj: Michael Tomeš/E15

Petr Kellner
Dopad současné krize se může dotknout projektů PPF v Rusku v hodnotě kolem jedné miliardy eur, což představuje zhruba deset procent hodnoty skupiny.
Aktiva PPF Group dosahují hodnoty okolo 40 miliard eur.
Akvizice v Orlandu byla loni druhou transakcí PPF Real Estate USA po převzetí kancelářského parku Mansell Overlook v Atlantě.
5
Fotogalerie

Když před rokem dorazila do Čech zpráva o úmrtí 56letého byznysmena, investora a majitele skupiny PPF Petra Kellnera při nehodě vrtulníku na Aljašce, byl to obrovský šok nejen pro finanční svět. „Odešel člověk, který zanechal velice významnou stopu v naší novodobé podnikatelské i společenské historii. Bude tu obrovsky chybět,“ reagoval tehdy například šéf České spořitelny Tomáš Salomon.

Navzdory velké ztrátě „otce zakladatele“, který vlastnil 98,93 procenta akcií, se život v PPF nezastavil. Za posledních dvanáct měsíců uskutečnila skupina, kterou řídí menšinový akcionář Ladislav Bartoníček, několik významných transakcí.

Hodnotou aktiv okolo čtyřiceti miliard eur, téměř bilionu korun, patří PPF oproti velkým investičním a private equity kolosům typu Apollo Global Management, Blackstone či KKR & Co. spíše k menším hráčům. Nadále ale hraje v mnoha ohledech první investiční ligu nejen v Česku, ale také v Asii, Evropě a stále více i ve Spojených státech.     

„Odkaz zakladatele PPF se také dál promítá do dobročinných aktivit, včetně současné pomoci rodinám uprchlíků před válkou na Ukrajině,“ uvedl Leoš Rousek, ředitel komunikace a tiskový mluvčí skupiny PPF.  

Bezpochyby nejvýznamnější transakcí v „pokellnerovské“ éře bylo spojení Air Bank a tuzemského Home Creditu, jež PPF vlastní, s Moneta Money Bank. Transakci, o kterou Kellner usiloval od roku 2018, na konci roku 2021 posvětili akcionáři Monety.

„Společně s ostatními akcionáři Monety můžeme začít psát novou kapitolu v dějinách českého bankovnictví,“ řekl v prosinci Jean-Pascal Duvieusart, generální ředitel Home Creditu a vedle Bartoníčka druhý menšinový akcionář PPF. 

Spojením vznikne podle počtu klientů třetí největší finanční dům na českém trhu a zároveň jeden z lídrů v oblasti půjček pro domácnosti. Mezi částí akcionářů Monety panovaly a patrně nadále panují obavy, že PPF bude chtít akcie banky dříve či později stáhnout z obchodování na pražské burze. Finanční skupina, kterou nyní ovládá vdova a do ukončení dědického řízení i správkyně pozůstalosti Renáta Kellnerová, však tyto domněnky vyvrací. 

Jak ale ukazuje zkušenost s O2 Czech Republic, v případě PPF si akcionáři nemohou být jisti ničím. V živé paměti mají menšinoví investoři slova finanční ředitelky PPF Kateřiny Jiráskové z roku 2015 po rozdělení telekomunikační firmy na operátora O2 a infrastrukturní část CETIN, že O2 Czech Republic je pro PPF finanční investicí a hodlá tedy akcie ponechat veřejně obchodované. Uběhlo necelých sedm let a skupina získala i operátora pod úplnou kontrolu poté, co vytěsnila minoritní akcionáře.

Zatímco v tomto případě PPF akcie nakupovala, u zmíněné společnosti CETIN to loni bylo naopak. Na podzim PPF oznámila, že prodala 30procentní podíl singapurskému suverénnímu fondu GIC. Finanční podmínky transakce sice nebyly zveřejněny, agentura Bloomberg však loni v březnu uvedla, že CETIN Group má hodnotu přesahující 6,7 miliardy eur, současným kurzem zhruba 165 miliard korun. Podle informací deníku E15 se tato valuace blížila skutečnosti.

Významným počinem byly také pokračující investice do komerčních nemovitostí ve Spojených státech. V prosinci PPF oznámila, že dokončila převzetí rozsáhlého kancelářského objektu v Orlandu na Floridě – SouthPark Center je považován za jeden z nejžádanějších příměstských komplexů na jihovýchodě Spojených států. Byla to již druhá významná transakce v USA po převzetí kancelářského parku Mansell Overlook v Atlantě na začátku loňského roku.

„Celkový objem alokovaných investic pro tyto transakce a budoucí rozvoj byznysu na trhu v USA překročil po roce působení PPF Real Estate v Americe 500 milionů dolarů,“ uvedla v prosinci PPF na webu. V zámoří byla PPF donedávna poměrně málo známá, a tak mezi dalšími velkými hráči na americkém realitním trhu vzbudily investované sumy rozruch.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!