Skupina PPF: Podívejte se, kde působí firmy z impéria zesnulého Petra Kellnera

PPF Gate, centrála skupiny PPF v Praze 6.

PPF Gate, centrála skupiny PPF v Praze 6. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Logo skupiny PPF
2
Fotogalerie

PPF Group založená Petrem Kellnerem působí v celé řadě odvětví. Silnou pozici si investiční skupina vybudovala například ve finančních službách, telekomunikacích, na trhu s nemovitostmi nebo ve strojírenství. Zjistěte, jaké firmy PPF ovládá.

Vedení skupiny PPF se po Kellnerovi ujal Bartoníček

Zakladatel skupiny PPF a nejbohatší Čech Petr Kellner před rokem tragicky zemřel při havárii vrtulníku na Aljašce. Pozůstalost, kterou časopis Forbes odhadl na 293 miliard korun, zdědila manželka Renáta a Kellnerovy čtyři děti. Právě Kellnerova rodina vlastní 98,93 procenta akcií PPF. Tento podíl je stále předmětem probíhajícího dědického řízení. Vedení skupiny se ujal Ladislav Bartoníček, minoritní podílník PPF a Kellnerův dlouholetý spolupracovník.

Jaké firmy do skupiny PPF spadají?

PPF Group investuje do mnoha odvětví. Skupina se zaměřuje především na finanční služby a bankovnictví, telekomunikace a nemovitosti. Aktivity PPF ale zasahují také do strojírenství, biotechnologií, zemědělství nebo dopravních systémů.

Home Credit

Společnost zaměřující se na poskytování spotřebitelských úvěrů. Kellner firmu založil v roce 1997. Od té doby se z podniku stal jeden z největších nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na světě. Kromě Česka a Slovenska Home Credit působí v Rusku, Číně, Indii, Kazachstánu, Vietnamu, Indonésii nebo na Filipínách. V roce 2019 měla firma po celém světě více než 120 tisíc zaměstnanců. V důsledku krize způsobené pandemií snížila počet zaměstnanců zhruba na polovinu.

Air Bank

Banka v Česku zahájila činnost v roce 2011. Cílí především na klienty z řad občanů. Air Bank se profiluje jako inovativní online banka. Před třemi lety se objevily první plány na spojení Air Bank a Moneta Money Bank. Po několika neúspěšných vyjednáváních se na konci roku 2021 podařilo uzavřít dohodu. Akcionáři Moneta Money Bank na třetí pokus spojení schválili. Během letošního roku by se měla transakce dokončit. Pokud ji schválí regulatorní orgány, vznikne v ČR třetí největší banka se zhruba 2,5 milionu klientů.

Pod Air Bank spadá také Zonky. Tato platforma zpopularizovala P2P půjčky, tedy půjčování mezi lidmi. Firma Benxy, která Zonky provozuje, je dceřinou společností Air Bank od roku 2020. Koncept Zonky loni prošel výraznou změnou. Společnost ukončila možnost manuálního investování a dále se soustředí jen na automatické investování, které nabízí pod službou Rentiér.

PPF banka

Na rozdíl od Air Bank cílí na korporátní a privátní klientelu či na úřady. PPF banka se specializuje také na obchodování na finančních a kapitálových trzích. Subjekt byl založen v roce 1992 pod názvem Royal banka, poté se přejmenovala na První městskou banku. V roce 2002 se majoritním vlastníkem stala Česká pojišťovna, tehdejší člen skupiny PPF. Následně byla banka plně integrována do skupiny PPF a v roce 2004 získala současný název. Ostatním firmám ze skupiny provádí PPF banka mezinárodní platební operace nebo se stará o financování jejich projektů na kapitálových trzích.

Mobi Banka

V roce 2018 se skupina PPF stala majoritním vlastníkem srbské Mobi Banky. Je se to první banka v zemi, která funguje plně online. PPF využívá podnikatelské synergie s telekomunikačními službami – v Srbsku totiž vlastní rovněž mobilního operátora Yettel.

O2

Největší telekomunikační operátor na českém trhu. Provozuje také internetové televizní vysílání. Skupina PPF do firmy vstoupila v roce 2013, když za 63,6 miliardy korun koupila 66procentní podíl ve společnosti Telefónica. Dnes PPF patří více 100 procent akcií O2. PPF má v plánu integrovat O2 do své telekomunikační divize.

CETIN

Společnost vznikla v roce 2015 oddělením sítí a datových center od O2. V současnosti poskytuje infrastrukturu nejen O2, ale i dalším mobilním operátorům. V roce 2020 vznikla mezinárodní CETIN Group působící kromě ČR také v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku.

Yettel

V roce 2018 koupila skupina PPF telekomunikační aktiva norského Telenoru pro střední a východní Evropu. Vstoupila tím na trh mobilních operátorů v Bulharsku, Černé Hoře, Maďarsku a v Srbsku. Ke konci roku 2020 měla PPF v těchto státech více než deset milionů klientů. Telenor Černá Hora byl loni prodán maďarské společnosti 4iG Nyrt. V dalších třech zemích PPF nadále působí. Na začátku roku změnil Telenor název na Yettel.

Central European Media Enterprises (CME)

Mediální a zábavní společnost, jež provozuje televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy – České republice, na Slovensku, ve Slovinsku, Rumunsku a v Bulharsku. V tuzemsku CME spravuje kanály televizní skupiny Nova.

Mall Group

Největší e-commerce skupina ve střední a východní Evropě. PPF vlastní 40 procent akcií. Stejným podílem disponuje EC Investments Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, kteří jsou rovněž spoluvlastníky vydavatele E15. Zbytek drží Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Na konci loňského roku se všechny tři strany domluvily na prodeji Mall Group. Novým vlastníkem se stane polská společnost Allegro. Transakce by měla být formálně dokončena první polovině letošního roku.

Heureka Group

Sdružuje e-shopy ve střední a východní Evropě. V ČR je nejznámější stejnojmenný srovnávač. PPF vstoupila do společnosti v roce 2015, kdy získala 40 procent akcií. Nákup Heureky proběhl spolu s převzetím Mall.cz. Vlastnická struktura je tedy stejná – 40 procent patří EC Investments, 20 procent akcií připadá Rockaway Capital. Heureka však na rozdíl od Mallu není součástí obchodu se společností Allegro.

Škoda Transportation

Ke klíčovým aktivitám plzeňské strojírenské firmy s více než 160letou historií patří výroba lokomotiv, tramvají, trolejbusů, elektrobusů a dalších vozů hromadné dopravy. V současné době drží skupina PPF 85,7 procent akcií. Zbylý podíl vlastní Michal Korecký, člen dozorčí rady Škody Transportation.

CzechToll

Společnost provozuje satelitní mýtný systém pro vozidla s hmotností nad 3,5 tuny. V ČR se tento systém využívá od prosince roku 2019.

Sotio

Biotechnologická společnost tvoří součást PPF od roku 2012. Zaměřuje se na výzkum a vývoj protinádorových produktů. Vlastní výzkum firmy je největším svého druhu v České republice. Sotio působí v Evropě, USA a v Číně. Firma sídlí v pražských Holešovicích. Vyčleněním výrobní části vznikla v roce 2021 společnost SCTbio.

Bestsport

Vlastní a provozuje pražskou O2 arenu. Vedle ní společnost vybudovala nové multifunkční a kongresové centrum O2 Universum s 24 sály.

PPF Real Estate Holding

PPF prostřednictvím této firmy investuje do nemovitostí. Portfolio nemovitostí zahrnuje projekty v České republice, Německu, Nizozemsku, Rusku nebo ve Velké Británii. V roce 2020 společnost vstoupila na americký trh.

Další společnosti

Výčet firem, které patří do skupiny PPF, není zdaleka konečný. Skupina je poměrně aktivní v Rusku, kde působí zemědělská společnost RAV Agro a PPF Life Insurance poskytující životní pojištění. Podíly drží také v turecké strojírenské firmě Temsa nebo v britské clearingové bance ClearBank. Kompletní portfolio skupiny naleznete na webových stránkách PPF Group.