Až desítky procent zisku. Akcie „nové“ Monety mohou trpělivým investorům vynášet

Akcionáři Moneta Money Bank schválili obchod s PPF

Akcionáři Moneta Money Bank schválili obchod s PPF Zdroj: profimedia.cz

Bezmála o půldruhé miliardy korun vzrostla během pondělka tržní hodnota banky Moneta Money Bank na burze poté, co její akcionáři v pondělí poměrně hladce odsouhlasili klíčový prvek fúze s bankovní částí finanční skupiny PPF. Akcie Monety nejenže s bezmála třemi ziskovými procenty ovládly pondělní trh, mají navíc potenciál stát se pomyslným zlatým dolem i do budoucna.

Transakce odpovídající rostoucímu důrazu skupiny na český trh a spotřebitelský byznys může podle optimistických hlasů z Wall Street investorům vydělat do roka a do dne i desítky procent, a to i díky chystanému navyšování podílů některých významných akcionářů.

„Úspěch transakce může symbolizovat postupný potenciální odchod PPF z Číny a přesun na domácí trh. Nová entita se může zároveň stát páteří finančního byznysu skupiny,“ soudí portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Pro akcie Monety má prý uzavření obchodu dokonce snížit růstový potenciál akcie.

„Z hlediska naší cílové ceny na úrovni 105 korun je deal negativní, emitovat se budou akcie za relativně malou cenu, nákup aktiv Airbank je relativně drahý. Dlouhodoběji bude záležet na stupni naplnění avizovaných synergií,“ dodává analytik J&T Bank Milan Lávička. 

Zatímco akcie solitérní Monety by podle analytiků sice relativně rychle pokořily stokorunu za kus, trpělivější investor naopak nárůstem byznysu na domácím bankovním trhu může spíše získat. Citi tak například v závěru listopadu nabídla podle statistik Thomson Reuters dvojí doporučení v závislosti na tom, zda transakce proběhne, či ji akcionáři zamítnou.

Pro případ, že by fúze neprošla, doporučovala banka investorům pouze akcie držet, tedy nepřikupovat. Akcionářská zelená má ovšem akcie Monety v ročním horizontu dostat podle Citi na práh 130 korun za kus, což při aktuální ceně znamená bezmála čtyřicetiprocentní růst. Podobně vysoká očekávání mají i ekonomové dalších bank.

„Podle mého názoru většina investičních bank počítala s tím, že sloučení proběhne,“ připomíná Pfeiler. Během listopadu tak i s ohledem na lepší ziskový výhled banky výrazně zvýšila očekávanou cenu akcií Monety i britská HSBC, a to z 95 na 112 korun, což představuje příslib zhruba pětinového výnosu.

Na prahu 110 korun leží i cenová vize Komerční banky. Svůj podíl v bance hodlá ze zhruba šesti procent zvýšit i podnikatel Pavel Tykač, jemuž ekologičtí aktivisté vyčítají rostoucí provázanost mezi Monetou a miliardářovým uhelným byznysem.

Aktuálně má skupina PPF v Monetě bezmála třicetiprocentní podíl. Transakcí získá Moneta od skupiny PPF sto procent akcií skupiny Air Bank za kupní cenu 25,90 miliardy korun. Z 80 procent bude financována z peněz, které Moneta získá od svých nynějších akcionářů za úpis 255,5 milionu nově vydaných akcií, zbylá pětina transakce bude financována z kapitálu banky. Spojením vznikne podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. 

Fúzi významně napomohl prosincový souhlas dvou klíčových akvizičních poradců Glass Lewis a Institutional Shareholder Services. Oba poradci doporučili akcionářům Monety zvednout ruku pro zásadní bod valné hromady, na kterém obchod doposud krachoval, totiž jeho financování. Právě názory těchto poradců jsou důležité pro rozhodování mnohých fondů vlastnících podíly v Monetě, které mnohdy nemají pro vlastní rozhodnutí dostatek informací.

Banka v říjnu potěšila investory tím, že zvýšila svůj celoroční výhled pro letošní rok. „Moneta ve třetím čtvrtletí rozpouštěla opravné položky, což jí umožnilo zvýšit celoroční výhled zisku. Výsledkový report hodnotíme pozitivně,“ uváděl tehdy analytik Fio banky Jan Tománek