Aleš Michl: ČNB potřebuje více zlata i čínského dluhu

Michl Aleš ČNB ekonom

Michl Aleš ČNB ekonom Zdroj: Michael Tomeš

Michl Aleš ČNB ekonom
Aleš Michl
Aleš Michl
4
Fotogalerie

„Máme nekonečný investiční horizont a akcie by měly dlouhodobě vynášet prémii nad dluhopisy,“ vysvětluje posun v investiční strategii České národní banky její radní Aleš Michl.

Dlouhodobě ČNB držela jen desetiprocentní podíl majetku v akciích, nově je to o třetinu více. Proč?

Máme devizové rezervy v hodnotě 135 miliard euro, pozice jsou především právě ve společné měně a vdolarech. Dříve jsme z toho drželi kolem 47 procent ve velmi likvidních investicích a 53 procent v těch dlouhodobějších. Loni jsme rozhodli, že navýšíme dlouhodobé investice. Že bude poměr nově 36 ku 64 procentům ve prospěch dlouhodobých investic. Z těch super likvidních peněz, které teď vynášejí nula nebo minus, jsme jich tedy více zainvestovali na delší dobu, proto máme více akcií. 

Je nová váha akcií konečná, nebo je to teprve začátek nového trendu?

Investiční horizont centrální banky je nekonečno. Je nesmysl měnit každý rok strategii. Myslet je potřeba dlouhodobě. Za sebe budu navrhovat postupně dále navýšit držbu akcií. Postupně. Pomalu. Ne zítra. Žádná revoluce. V klidu, bez emocí.

Odráží navýšení akciové složky investiční nedůvěru ČNB vůči jiným aktivům, mám na mysli třeba bondy?

Je to proto, že máme nekonečný investiční horizont a že akcie by měly dlouhodobě vynášet nějakou prémii nad dluhopisy. Mojí obecnou vizí je dlouhodobě zisková ČNB plnící své cíle cenové a finanční stability. 

Přiblížil byste, v čem ČNB své investice konkrétně posílí?

Náš přístup není, že vybereme konkrétní akcie firem a do nich investujeme. Držíme všechny hlavní akcie, které jsou na burzách v Evropě, Americe, Austrálii, Kanadě, Japonsku a v Británii.

Konkrétněji držíme všechny akcie z indexu evropských akcií MSCI Euro, z amerického indexu S&P 500, z kanadského S&P TSX, z japonského Nikkei 225, z australského S&P ASX 200 a z britského FTSE 100. Indexy plně následujeme. Protože opět investujeme dlouhodobě s nekonečným investičním horizontem. Například koncem loňského roku jsme měli v MSCI 51,3 procenta z toho, co jsme dali do akcií. V S&P 500 23,9 procenta a v australském S&P TSX 9,4 procenta z našeho akciového portfolia.

Chystá se ČNB investičně vstoupit na nové trhy nebo do nových nástrojů?

Můj názor je následující, uvidíme jak rozhodne bankovní rada. Máme zatím relativně malé startovací portfolio čínských dluhopisů o velikosti 500 milionů dolarů. Nabízí se ho rozšířit. Zajímavá je Asijská infrastrukturní investiční banka. Opět v klidu. Postupně. A opět můj názor: měli bychom mít více zlata. Nevím, jaká bude cena zlata za rok dva, chci ho ale kvůli diverzifikaci. Zlato má nulovou korelaci k akciím nebo indexu nejistoty VIX, je dobré do velkého dlouhodobého portfolia.