Sto miliard do akcií. ČNB chce více vydělat, jde do rizika

Ke konci února letošního roku ČNB držela podle svých statistik devizové rezervy v objemu 3,58 bilionu korun

Ke konci února letošního roku ČNB držela podle svých statistik devizové rezervy v objemu 3,58 bilionu korun Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Centrální banka bude mít nově v akciových investicích zhruba o 120 miliard korun více
Téměř čtrnáct procent z balíku obrovských devizových rezerv ve správě centrální banky budou totiž nově tvořit akcie.
Centrální banka vysvětluje přeskupení rezerv menší potřebou držet rychle dostupná eura pro případ intervence na podporu koruny i ambicí na rezervách více vydělat.
4
Fotogalerie

Česká národní banka zvýšila své investorské sázky na riziko. Téměř čtrnáct procent z balíku obrovských devizových rezerv ve správě centrální banky budou totiž nově tvořit akcie. Doposud ČNB léta komunikovala svůj záměr držet v akciích jen desetinu svých devizových zásob.

Oproti dřívějšku to znamená, že centrální banka bude mít nově v akciových investicích zhruba o 120 miliard korun více. To pro ilustraci znamená například zhruba dvanáct procent hodnoty celé pražské burzy.

Centrální banka vysvětluje přeskupení rezerv menší potřebou držet rychle dostupná eura pro případ intervence na podporu koruny i ambicí na rezervách více vydělat. „Okamžitá potřeba likvidní Dlouhodobě ČNB držela jen desetiprocentní podíl majetku v akciích, nově je to o třetinu více. Proč? Máme 135 miliard eurových rezerv. Dříve jsme z toho tranše devizových rezerv ČNB se s delším odstupem od ukončení kurzového závazku jeví nižší. Výsledkem je proto navýšení akciové složky na zhruba 13,5 procenta devizových rezerv,“ uvádí mluvčí České národní banky Markéta Fišerová. „Váha investiční části devizových rezerv se zvýšila, což zdůrazňuje její funkci coby složky devizových rezerv v dlouhodobém horizontu více orientované na výnos,“ doplňuje. 

Ekonomové soudí, že se centrální banka tímto krokem zároveň částečně odpoutává od investic do dluhopisů, jejichž hodnota ve světě i v Česku už několik měsíců klesá a obrat trendu je v nedohlednu. „V současnosti se očekává, že inflační prostředí povede k dalšímu významnému znehodnocení dluhových investic. Právě v tomto kontextu se ČNB poohlíží po možnostech, kam uložit své prostředky v dnešní době,“ říká ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Ke konci února letošního roku ČNB držela podle svých statistik devizové rezervy v objemu 3,58 bilionu korun, což odpovídá zhruba osmiměsíčnímu výstupu celé české ekonomiky.

„Velikost devizových rezerv ČNB je po kurzovém závazku natolik vysoká, že je banka těžko bude potřebovat v jednom okamžiku pro potřeby měnové politiky. Proto nemusí rezervy držet jen ve vysoce likvidních aktivech, která ovšem nenesou žádné zhodnocení,“ říká ekonom ING Jakub Seidler s tím, že ČNB má z podstaty velmi dlouhodobý investiční horizont a nemusí ji trápit období, kdy akciové trhy klesají.

Někteří z ekonomů soudí, že sázka na akcie je i tak poměrně nízká. „Podíl akcií na celkových rezervách není možné přehánět, optimální podíl nicméně vidím mezi 25 až 35 procenty, ČNB je tedy stále ještě velmi opatrná,“ soudí Aleš Prandstetter, šéf obchodníka s cennými papíry eFrank.cz. I tak bude ovšem hodnota investic centrální banky kvůli vyššímu akciovému podílu méně stabilní.

„Je třeba, aby ČNB tuto záležitost správně komunikovala a veřejnost včetně politiků si byla vědoma rizik i přínosů takové strategie. Tedy aby se ČNB nedostávala pod tlak v období, kdy akcie budou klesat a způsobovat tak bance ztráty,“ dodává Seidler.

Růst akciových sázek ovšem odpovídá celosvětovému trendu v investicích centrálních bankéřů. „V prostředí, kde se třetina globálních vládních dluhopisů obchoduje se záporným výnosem, neposkytují investice do nich centrálním bankám adekvátní zhodnocení,“ připomíná ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek.

Česká národní banka má kvůli devizovým intervencím v letech 2013 až 2017 jedny z nejvyšších devizových rezerv na světě. Bankéři tehdy nakupovali společnou měnu za koruny, a uměle tak snižovali hodnotu tuzemské měny. Její kurz byl tak několik let stlačen na úroveň 27 korun za jedno euro.