Michal Semotan: Pokud tanky nespustí, bude Rusko rájem investorských zlatokopů

portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan

portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan Zdroj: E15 Michael Tomeš

Otevřená válka mezi Ruskem a Ukrajinou by vyvolala globální akciový armageddon. „Rusko si uvědomuje dopady případného konfliktu a do velkého střetu s Ukrajinou nepůjde,“ říká portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan s tím, že je připraven nakupovat ruské akcie. 

Ruské akcie i bondy padají, rubl slábne: Balí zahraniční kapitál v Rusku kufry a utíká? 

Myslím že ano, primárně zahraniční kapitál se stahuje z ruských aktiv v obavě z konfliktu. V posledních dnech pokles gradoval, řada akcií ztrácí až pětinu od začátku roku, komoditní silné tituly o něco méně, i tak ale kolem deseti procent včetně firem, jako jsou Gazprom či Norilsk Nickel. Pokud nebude jasno, jak vše dopadne, obava bude přetrvávat a můžeme vidět ještě nižší ceny. Nemá to však nic společného s fundamentem.

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub

Ustálo by Rusko konflikt s Ukrajinou bez masivní domácí finanční krize?

Myslím, že by to pro Rusko byl velký problém a finančně by ho to hodně bolelo. Co se týká fungování, ruská ekonomika je silná, ustála by to. Ale přineslo by to další výrazné oslabení rublu, zdražilo by se financování ruského státu, v případě ruských společností by se financování mohlo i zablokovat. A to si Rusko uvědomuje.

Nakolik zohlední Rusko potenciální ekonomické dopady války?

Podle mého názoru nepůjde do velkého vojenského konfliktu s Ukrajinou. Dokážu si představit silnější vojenskou podporu odtrženým oblastem, ale oficiálně do vojenského konfliktu Rusko s Ukrajinou nevstoupí. 

Je ruská „krize“ izolovaným problémem, nebo se může rozlít – či se již rozlévá – na emerging markets jako celek?

Vliv na emerging markets je omezený, na těchto trzích je více problémů, například v Číně jde o regulace velkých společností a špatný finanční stav realitního sektoru. Dopad na všechny trhy včetně rozvinutých by přišel, pokud by konflikt opravdu vypukl, to bychom mohli očekávat doslova armageddon. Ale znovu říkám, neočekávám to.

V případě konfliktu by mohla být zlevněná ruská aktiva zajímavou investicí.

Sázím na to, že válka nebude, a proto po poklesu kupuji vybrané ruské akcie a jsem připraven jejich váhu posílit. Ruské společnosti platí za velmi finančně stabilní, valuačně atraktivně naceněné, v řadě případů platících krásné dividendy. Ale vždy je tam diskont za „Rusko“, který je nyní vysoký a pro řadu investorů je to území investičně „no go“. Vše je to o tom, jak daná situace skončí. Reálně si ale nedokážu představit, že by v dnešním Rusku měli generálové jasně navrch před byznysem oligarchů a civilním vedením Ruska včetně prezidenta.

Máte konkrétní ruské akciové tipy?

Na ruském akciovém trhu existují zajímavé společnosti, a pokud by jejich cena klesala, jsem připraven kupovat. Aktuálně máme v portfoliu například zmíněné Norilsk Nickel a Gazprom, ale také Rushydro či Sberbank. A jsme připraveni přikupovat. Naopak jsme se ztrátou zavřeli pozici na VKCO, tedy bývalé Mail.ru, kde je hodnota společnosti těžko dopočitatelná a výrazně ji ovlivňují politické boje.