Chcete si otevřít restauraci či kavárnu? Čtěte, jak na trable s personálem | E15.cz

Chcete si otevřít restauraci či kavárnu? Čtěte, jak na trable s personálem

Chcete si otevřít restauraci či kavárnu? Čtěte, jak na trable s personálem
Ilustrační foto
• 
ZDROJ: profimedia.cz

Michal Nosek

Získat kvalitní a odpovědné kuchaře, servírky a číšníky je obtížné a drahé. I když mají slušné platy – restauratéři se shodují, že třeba kuchař si nyní v restauraci za patnáct služeb v měsíci vydělá čistého okolo třiceti, ale klidně i padesáti tisíc, těch dobrých je málo. A pokud konkurence nabídne o něco více, bez váhání k ní přestoupí. Loajalita k podniku se příliš nenosí.

„Již několikrát se mi stalo, že jsem přijal číšníka, zaškolil ho, a když měl mít první službu naostro, nepřišel a napsal jen SMS, že mu vedle nabídli víc,“ uvádí provozní Michal Coňk a dodává, že často je pak problém třeba získat zpátky klíče od podniku, takže v krajním případě musí vyměnit zámek.

„Dobrý číšník se pozná velice rychle,“ říká šéfkuchař Miroslav Kalina. Podle komunikace s kolegy, nadřízenými, a zejména s hosty. „Ale těch, kteří dokážou zákazníkovi prodat i to, co původně nechtěl, je odhadem pouhých deset procent,“ dodává. To jsou potom skuteční Páni Číšníci.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu E15
fotoRoční předplatnéod 1899 Kč
foto

Roční rozšířené předplatné E15 Premium

Získáte cenově nejvýhodnější roční printové předplatné magazínů E15 Premium (8 ks), zaměřené na témata z oblasti ekonomiky a byznysu. Více o magazínech E15 Premium zde.

Podmínky pro dodávku periodického tisku formou předplatného zde.
fotoČtvrtletní předplatné499 Kč
Ušetříte 98 Kč oproti měsíčnímu předplatnému
Objednat
fotoMěsíční předplatné99 Kč
Cena 99 Kč platí pro první měsíc pro nové předplatitele. Další následující měsíc stojí 199 Kč.
Objednat
Firemní předplatné
Roční licence pro firmy a instituce objednávejte zde
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!