Italskou Kalábrii si zamilujete díky bílým plážím, průzračnému moři nebo skvělé gastronomii

Kalábrie

Kalábrie Zdroj: Shutterstock

Kalábrie
Kalábrie
Kalábrie
Kalábrie
Kalábrie
7
Fotogalerie

Jižní cíp Itálie je perfektní místo pro všechny, kteří mají rádi typickou italskou přírodu, jídlo a především pohostinnost. Moře je zde klidné, ale když zafouká, hotel má po ruce instruktory na vodní sporty typu paddleboarding, windsurfing nebo můžete vyrazit kolem pobřeží na kajaku. Turistická sezóna je tu od června až do konce září, tak začněte plánovat svůj příští výlet!

Kalábrie se nachází v nejjižnější části Apeninského poloostrova a ne nadarmo bývá označována jako perla jižní Itálie. Jedná se o velice pohodovou destinaci, která nabízí všemožné vyžití – od opalování na pláži přes vodní i suchozemské sporty po úžasnou kulturu tvořenou nejen památkami, ale i gastronomií.

Pohoda na pláži i adrenalin na moři

„Kalábrijské pláže s jemným pískem patří k těm nejkrásnějším evropským plážím, které omývá křišťálově čisté moře. Najdete zde, jak hotelové pláže, tak i ty menší romantické obklopené skalnatými útesy,“ říká obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

Až zatoužíte po troše adrenalinu a pohybu, můžete vyzkoušet některý z nabízených vodních sportů. Tyrhénské moře, které Kalábrii omývá ze západu, je vhodné zejména pro potápění –mezi oblíbené potápěčské destinace patří letoviska Tropea a Capo Vaticano či ostrov Dino s úchvatnou Moudrou a Lví jeskyní. Jónské moře na východě regionu zas láká například surfaře.

Na kole či pěšky do náruče přírody

Milovníkům přírody nabízí Kalábrie překrásnou krajinu tvořenou plážemi, útesy, loukami, lesy, sady pomerančovníků a citronovníků či olivovými háji. Zároveň jde ale i o krajinu bohatou na vinice, hory, jeskyně, vodopády a jezera.

Největším lákadlem je národní park Pollino, který je největším parkem Itálie. Spatříte zde spoustu chráněných rostlin a živočichů. Symbolem parku je pak bosenská borovice.

Za návštěvu však stojí park Sila s jezerem Ariamacina nebo mys Capo Vaticano, na němž se tyčí maják Belveder.

„V Kalábrii uvidíte také krásné západy slunce s kouzelným panoramatem kouřící sopky Stromboli, kam mimochodem pořádáme lodní výlety. Po dvou hodinách dorazíte na sopečný ostrov, kde si místo bílých nebo oblázkových pláží užijete černý písek i kouzelně zabarvené moře, doporučuje Pátek z CK Blue Style.

Za památkami a městskou kulturou

Jižní Itálie samozřejmě nenabízí jen moře, pláže a výlety do přírody. Spokojeni zde budou i milovníci kultury, ať už si pod tím představíte návštěvu muzeí či obdivování zdejších památek. Najdete zde i malebné vesničky a kouzelná městečka, jejichž návštěvu byste během svého pobytu neměli vynechat.

Za perlu Tyrhénského moře bývá označována město Tropea vystavěná na skále. Díky jeho umístění se tak můžete kochat nádhernými výhledy na Tyrhénské moře. Její historické centrum je plné křivolakých uliček a pod městem se nachází krásné písčité pláže. Za návštěvu zde stojí například příběhy opředený kostel Santa Maria dell’Isola.

Pro mlsné jazýčky

Mezi pochoutky, které byste určitě měli ochutnat, patří zmrzlinový dezert Tartufo, což je zmrzlinová koule plněná likérem nebo ovocem, která je navíc obalená v kokosu nebo oříšcích. Je specialitou oblíbeného letoviska Pizzo, které je zároveň vyhlášené i rybími specialitami.

Další místní originalitou je roztíratelná kořeněná klobása nduja z vepřového masa a kalábrijských papriček. Obvykle se podává na čerstvém křupavém chlebu nebo s těstovinami.

Vyhlášenou surovinou, přidávanou do celé řady jídel, je pak sladká, červenofialová cibule z města Tropea. Říká se jí cipolla rossa di Tropea a častokrát zdobí zdejší pizzu.

Špičkové hotely

V Kalábrii také najdete spoustu hotelů, které leží na těch nejkrásnějších plážích a poskytují kvalitní služby včetně stravování all inclusive. „Doporučuji ubytování v hotelu Voi Floriana Resort přímo u krásné pláže s jemným pískem. Cestu od hotelu k moři navíc lemuje voňavá eukalyptová zahrada,“ dodává Lenka Pátek z CK Blue Style.