Růst tržeb, ale i varovné signály. Tak hodnotí obchodníci vánoční sezónu

.

. Zdroj: Shutterstock

Jak se obchodníkům v e-commerce vydařila vánoční sezóna? S čím se potýkali a jaké měli tržby ve srovnání s minulostí? Co očekávají od roku 2023? To byly některé z otázek, na které se zaměřil povánoční průzkum Comgate mezi klienty s platební bránou.

Navzdory složité ekonomické situaci zaznamenalo 66 procent respondentů během vánoční sezóny 2022 stejné nebo vyšší tržby v porovnání s rokem 2021. Více než třetině obchodníků, kteří se průzkumu zúčastnili, vzrostly tržby v meziročním srovnání minimálně o 15 procent.

„Z výsledků průzkumu je vidět, že si obchodníci v e-commerce umějí poradit i se složitější ekonomickou situací,“ upozorňuje ředitel Comgate Jakub Ouhrabka. „Na druhou stranu, některé výstupy nasvědčují tomu, že zákazníci začínají šetřit a vybírají si, za co si můžou dovolit utrácet,“ dodává.

Provozovatelé e-shopů na konci roku nehlásili žádné výrazné problémy se zásobováním, většina (63,8 procent) jich měla v sezóně zboží dostatek.

Mezi největšími výzvami, se kterými se během vánoční sezóny potýkali, jmenují obchodníci růst cen u dodavatelů (44 procent) a pokles poptávky na straně kupujících (41,3 procent). V očích respondentů to jsou zároveň nejvýraznější hrozby či příležitosti, které je čekají v roce 2023.

Pokud jde o výhled do budoucnosti, je u obchodníků veskrze pozitivní – bezmála 40 procent jich očekává růst tržeb minimálně o 15 procent, téměř polovina odhaduje, že zůstane na stejné úrovni jako loni.

I v optimistickém vyznění průzkumu se ukazují varovné signály týkající se chování zákazníků. Meziroční růst tržeb se týká segmentů s nezbytným zbožím (potraviny, kosmetika a zdraví, služby), u zbytného zboží je vyšší poměr obchodníků, kteří hlásí meziroční pokles.

Průzkum ComgatePrůzkum Comgate|Comgate

Více o Comgate

Comgate je ryze česká společnost, která poskytuje platební služby – platební brány pro e-shopy a platební terminály do prodejen. Platební brána Comgate se profiluje jako vysoce výkonná brána s nejširším spektrem platebních metod a zároveň nejnižší cenou pro e-shopy. Transparentnost je základem firemní kultury Comgate – ceny služeb, sazebník, smluvní i technická dokumentace služby jsou veřejně dostupné na webu. Brána Comgate prošla v květnu 2022 významnou inovací uživatelského rozhraní, díky tomu dále vylepšila úspěšnost dokončených plateb.