Studenti z celého světa budou v Praze řešit Afriku i Arktidu

Zdroj: PORGMUN press team

Praha bude od 21. do 24. března hostit zasedání OSN v budově Parlamentu České republiky a následně v prostorách Anglo-Americké univerzity na Malé Straně. Místo Donalda Trumpa, Vladimira Putina a dalších světových státníků na něm však vystoupí studenti.

Mezinárodní konference PORGMUN pořádaná žáky pražských gymnázií PORG přivítá téměř 250 delegátů z Německa, Španělska, Turecka, Izraele a dalších zemí a ti se pokusí dokázat to, o co se dospělí politici zatím snaží marně: vzájemně se dohodnout.

„Musíme se naučit řešit globální problémy. K tomu potřebujeme umět jasně definovat své názory, prosazovat je a diskutovat o nich tak, aby nám ostatní rozuměli. Politika vyžaduje spoustu schopností a zkušeností, kterým se právě na této konferenci učíme,“ říká hlavní organizátor Šimon Olmer. „Věříme, že svět posuneme dopředu kooperací, ne konkurencí. Proto budujeme širokou globální komunitu mladých, aktivních lidí, kteří se nebojí dialogu a jsou ochotni zasadit se o změnu,“ dodává.

  PORGMUN press team

PORGMUN je jednou ze světových MUN (Model United Nations) konferencí, které simulují fungování Organizace spojených národů. Účastníci mohou zažít diskusi například v Radě bezpečnosti OSN nebo Radě pro lidská práva. S výsledným dokumentem celé debaty – rezolucí, formulující řešení daného problému, musí souhlasit většina delegátů. Cílem konference je naučit mladé lidi komunikovat a vést spolu dialog, bez ohledu na jejich zaujetí či strach z konfliktu. Studenti tak mohou v mezinárodní konfrontaci společně hledat zásadní otázky současného světa, rozpoznávat klíčové problémy a následně je řešit.

Na konferenci reprezentují jednotliví delegáti určitou zemi v jednom z 11 výborů. Ve výborech poté studenti projednávají konkrétní témata ze současného světa a navrhují vlastní řešení. Témata pokrývají široké spektrum, od Boko Haram v Africké Unii a decentralizovaných měn v Právním výboru po teritoriální krizi v Arktickém moři v Politickém výboru. Kromě diskusí se na konferenci budou konat také přednášky od expertů na projednávaná témata, např. od Petra Pavla, bývalého předsedy generálního štábu NATO.

PORGMUN vznikl v roce 2013 a prvního ročníku se zúčastnilo pouze 50 českých studentů. Konferenci pořádají studenti pražských gymnázií Nový PORG a PORG Libeň. Organizační tým čítá téměř 40 lidí a příprava akce trvá prakticky celý rok. „Máme minimální rozpočet a vše děláme ve svém volném čase. Jsme ale přesvědčeni, že děláme dobrou věc. Snažíme se vzbudit vzájemné porozumění, aby spolu lidé lépe vycházeli a společně se zabývali důležitými otázkami naší doby,“ vysvětluje další z členů studentského organizačního týmu Barbora Lišková.

Autor: Filip Miškařík