Glosa Martina Čabana: Sté narozeniny bez překvapení

Herec Jiří Krampol ve Vladislavském sále Pražskéh hradu, kde se 28. října 2018 bude konat slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání.

Herec Jiří Krampol ve Vladislavském sále Pražskéh hradu, kde se 28. října 2018 bude konat slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání. Zdroj: ČTK

Státní vyznamenání už jsou v rukách osobností, které prezident uznal za vhodné vyznamenat. Mnoho jmen bude ještě chvíli budit vášně, které ale zanedlouho utichnou. Na ceremoniál se zapomene stejně, jako se zapomnělo na ty předchozí.

Zůstane snad otázka, zda některým nositelům státních medailí Za zásluhy nevadí, že jsou jen nástroji provokace, kterou Zeman s gustem cílí na své protivníky. Zda si například ředitelka školy, která zakázala muslimské studentce nosit šátek, sama o sobě skutečně myslí, že se zasloužila o stát. Ano, ta provokace byla skvostně provedená, to se musí nechat, dalo by se snad dokonce říci, že to Miloši Zemanovi jde rok od roku lépe.

Vzhledem ke kulatinám české státnosti je to ale přece jenom trochu málo. Možná se dalo doufat, že Miloše Zemana právě tento ceremoniál inspiruje vedle provokativních vyznamenání i k nějakému pamětihodnému, nebo alespoň originálnímu projevu. Nestalo se. Prezident jen po stopadesáté zkopíroval sám sebe. To má jistá pozitiva, protože to v tomto případě znamenalo velmi důležitou a velmi dobrou pasáž projevu věnovanou českým vojákům, kteří padli v srpnu v Afghánistánu, a smyslu jejich oběti.

Negativem neoriginálního projevu byly laciné výpady proti kritikům hlavy státu. Počet příležitostí, při nichž prezident skoro týmiž slovy mluvil o trpaslících, kteří nic nedokázali, a při nichž připomínal slova Karla Čapka o literárních kriticích, dosahuje mnohem vyšších hodnot, než by se slušelo na politika s pověstí zdatného a originálního rétora.

Stručně řečeno, ani sté výročí republiky nestálo Miloši Zemanovi za to, aby zkusil překročit svůj stín. Naservíroval občanům sebe sama v léta známé podobě, s níž už zřejmě nehne vůbec nic. Není to překvapivé, přesto je to zklamání. Ke stým narozeninám by si republika překvapení zasloužila.