Online: Prezident Zeman vyznamenal prvorepublikové generály i Michala Davida

Michal David přebírá státní vyznamenání (28. 10. 2018)

Michal David přebírá státní vyznamenání (28. 10. 2018) Zdroj: Blesk:Martin Sekanina

Herec Jiří Krampol ve Vladislavském sále Pražskéh hradu, kde se 28. října 2018 bude konat slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání.
Přehlídka 2018 na Evropské třídě byla jedním z vrcholů oslav 100 let vzniku Československa (28.10.2018)
Přehlídka 2018 na Evropské třídě byla jedním z vrcholů oslav 100 let vzniku Československa (28.10.2018)
Přehlídka 2018 na Evropské třídě byla jedním z vrcholů oslav 100 let vzniku Československa (28.10.2018)
Vojenská přehlídka uspořádaná ke 100. výročí vzniku Československa se konala 28. října 2018 v Praze na Evropské třídě.
44
Fotogalerie

Nejvyšším státním vyznamenáním Řád bílého lva bylo na Pražském hradě vyznamenáno šest osobností. Prezident Miloš Zeman ho udělil in memoriam třem prvorepublikovým generálům Josefu Bílému, Stanislavu Čečkovi a Karlu Husárkovi. Podle očekávání ocenil posmrtně také někdejšího československého premiéra Antonína Švehlu. In memoriam byl vyznamenán i odbojář a stříbrný olympionik v gymnastice Jan Gajdoš. Řád převzal za svou práci při vysílání Československého rozhlasu po okupaci v srpnu 1968 Karel Lánský.

Řádem Tomáše Garrigua Masaryka prezident vyznamenal dva lékaře Rajka Dolečka a Martina Filipece. Medaile za hrdinství udělil za hrdinství v boji třem vojákům, kteří padli na začátku srpna v Afghánistánu. Kamila Beneše, Martina Marcina a Patrika Štěpánka zabil sebevražedný atentátník. Medaili za hrdinství dostala také učitelka Darina Nešporová, která zachránila život třem předškolákům.

Medailí za zásluhy tradičně Zeman ocenil sportovce, herce, zpěváky nebo vědce a lékaře. Mezi vyznamenanými jsou opět lidé, kteří mají k prezidentovi velmi blízko. Za zásluhy o stát dostal například ocenění úspěšný podnikatel Jaroslav Strnad, který založil zbrojařské imperium Czechoslovak Group, kam patří i kopřivnická Tatra. Jeho firmy Zemanovi přispěly miliony korun na prezidentskou kampaň.

Vyznamenán byl i slovenský podnikatel Pavol Krúpa a novinář amerického původu Erik Best, kteří kritizují podnikatele Zdeňka Bakalu, proti kterému se Zeman často vymezuje. Oceněna byli i někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková či bývalý ministr zemědělství z vlády Zemana Jan Fencl.

Ze sportovců medaili získali fotbalový brankář Petr Čech, olympijská vítězka v lyžování a na snowboardu Ester Ledecká, tenistky Petra Kvitová a Helena Suková a tenista Radek Štěpánek. Z oblasti kultury byli oceněni zpěváci Ondřej Hejma a Michal David, herci Jiří Krampol a Ivan Vyskočil či básník Karel Sýs.

Medaili má i někdejší investigativní novinářka a politička hnutí ANO Jana Lorencová, spisovatelka, signatářka Charty 77 Lenka Procházková, kterou loni Zeman navrhl za členku Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, Senát ji ale odmítl. Kritici jí vyčítali současné postoje, s hodnocením minulosti dle nich nakládá ideologicky.

Vyznamenaná byla také ředitelka Střední zdravotnické školy Ivanka Kohoutová. Vede školu, která zakázala dvěma muslimským dívkám ve škole nosit hidžáb.