Aktualizováno
Kolem Země proletěl letošní největší asteroid. Zcela bezpečně

Asteroid podle astronomů tento nepředstavuje žádné riziko a není pravděpodobné, že by někdy mohla hrozit srážka se Zemí. (ilustrační foto)

Asteroid podle astronomů tento nepředstavuje žádné riziko a není pravděpodobné, že by někdy mohla hrozit srážka se Zemí. (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Odborníci NASA pomocí dalekohledu o průměru 3,2 metru na vrcholu vyhaslé havajské sopky Mauna Kea pozorovali v infračerveném spektru pohyb asteroidu 2001 FO32.
2
Fotogalerie

Zemi včera v bezpečné vzdálenosti minul největší asteroid, který má letos kolem planety prolétat. Vesmírné těleso pojmenované 2001 FO32 se přiblížilo na vzdálenost dvou milionů kilometrů, což odpovídá zhruba pětinásobku vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír.

Asteroid o průměru zhruba jednoho kilometru, je jedním z nejrychlejších vesmírných těles, která kdy proletěla kolem Země. Vesmírem se řítí rychlostí zhruba 34 kilometrů za sekundu, Země obíhá Slunce rychlostí 30 kilometrů za sekundu.

Asteroid podle astronomů tento nepředstavuje žádné riziko a není pravděpodobné, že by někdy mohla hrozit srážka se Zemí. „Oběžnou dráhu 2001 FO32 kolem Slunce známe velmi přesně, sledujeme ho už od jeho objevení před dvaceti lety. Neexistuje možnost, že by se tento asteroid dostal k Zemi blíže než na dva miliony kilometrů,“ uvedl Paul Chodas ze střediska pro zkoumání objektů letících blízko Země (CNEOS).

Asteroidu 2001 FO32 trvá oběh Slunce 810 dní, tak blízko k Zemi jako letos se dostane až v roce 2052.