Indie ve stínu tlaku na Čínu potichu dál nakupuje ruskou ropu i zbraně

Indie je závislá na dodávkách zbraní z Ruska.

Indie je závislá na dodávkách zbraní z Ruska. Zdroj: Profimedia

Indie je závislá na dodávkách zbraní z Ruska.
Indie je závislá na dodávkách zbraní z Ruska.
Na Indii mimo jiné tlačí Japonsko. Na snímku je  japonský premiér Fumio Kišida (vpravo) se svým indickým protějškem Naréndrou Módím
Na sociálních sítích v Indii se objevují vyjádření podpory Rusku, část lidí ale proti válce na Ukrajině protestuje.
5
Fotogalerie

Zatímco mezinárodní společenství střeží každý výrok Číny a hledá v něm známky pomoci a podpory Rusku, indická neochota odsoudit útok na Ukrajinu zůstává stranou zájmu. Dillí zatím ze své neutrality tiše profituje. Nakupuje  levnou ruskou ropu, poohlíží se po farmaceutických zakázkách, a především nechce přijít o nejdůležitějšího zbrojního dodavatele. Země se totiž obává stoupajícího vlivu Pekingu a sousedního Pákistánu a rychlý odklon od Ruska v oblasti obrany pro ni není reálný.

Indie se odmítá proti ruskému útoku na Ukrajinu ostře vymezit, při hlasování ve Valném shromáždění OSN o rezoluci odsuzující invazi se zdržela. Oficiálně vyzývá k diplomatickému řešení a klidu zbraní, na sociálních sítích v zemi se ale objevují i ujišťování o podpoře ruského prezidenta Vladimira Putina.

Postoj Indie však není velkým překvapením. Země má tradičně k Rusku silné vazby, a navíc je známá opatrným manévrováním v mezinárodním prostředí, které jí pomáhá chránit životní prostor v sousedství Číny a Pákistánu.

Největší zbrojní zákazník Moskvy

Zatímco Čína patrně hledá v současné válce nové příležitosti, Indii jde spíše o pragmatické zachování dosavadních poměrů. „Vnímám hlavně její snahu nezpřetrhat existující vazby s Ruskem a udržet vzájemný obchod,“ řekl expert na východní Evropu z Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

V případě vzájemného obchodu hrají velice důležitou roli ruské zbraně. Indie je jejich největším světovým odběratelem. Mimo jiné provozuje více než 250 stíhaček Su-30, 1200 tanků T-90 a sedm ponorek třídy Kilo. S Moskvou má nasmlouvané vybavení v hodnotě deseti miliard dolarů včetně systému protivzdušné obrany S-400, píše Bloomberg. Ruské zbraně od roku 2017 tvořily 46 procent veškerého zbrojního importu do Indie, následovala Francie zhruba se čtvrtinovým podílem.

„Navzdory snaze o diverzifikaci je indická vojenská technika stále téměř ze sedmdesáti procent ruská. Indie musí nadále spoléhat na Rusko, pokud jde o náhradní díly, údržbu a modernizaci,“ řekla zmíněné agentuře Manjari Chatterjee Millerová z amerického think-tanku Rada pro zahraniční vztahy.

Indické nákupy ruské ropy vzrostly

Také Havlíček připouští, že vymanit se ze závislosti na stávajících systémech a vazbách pro Indii není snadné. „Alternativy existují, ale je to strašně dlouhodobá investice,“ podotkl. Samo Dillí argumentuje tím, že stále potřebuje držet krok s Čínou a s Pákistánem a náhradní možnosti za ruské vybavení jsou příliš drahé.

Zemi se přitom v tuto chvíli skýtá možnost ušetřit na nákupech ropy, jelikož tu ruskou některé země a firmy buď bojkotují, či se ji postupně snaží nahradit. Média už informovala o prvních nákupech, některá psala o dvacetiprocentní slevě. List Financial Times uvedl, že v březnu dovoz ropy z Ruska do Indie meziročně téměř čtyřnásobně vzrostl. Země přitom za normálních okolností odebírá ze sankcionovaného státu jen zlomek této suroviny, jejím hlavním dodavatelem je Blízký východ.

Indie potřebuje velké množství hnojiv

Dalším velmi důležitým zbožím pro agrární Indii jsou hnojiva, podotýká Havlíček. Dillí těsně před ruským vpádem na Ukrajinu s Moskvou jednalo o dlouholetých dodávkách hnojiv. Místo toho nyní musí shánět náhrady za dovoz z Ruska a Běloruska v Izraeli, Jordánsku a v Kanadě, protože Moskva export hnojiv zastavila a Minsk má problémy potaš (uhličitan draselný, používá se při výrobě skla, je součástí pracích prášků, mýdel a slouží jako hnojivo – pozn. red.) vyvézt, protože Litva a Ukrajina zablokovaly jeho převoz.

Indie však podle agentury Reuters stále doufá, že bude možné se k hnojivovému kontraktu vrátit, až se situace zlepší. Země si také dělá naděje, že by svými farmaceutickými firmami mohla nahradit ty západní, které odcházejí z ruského trhu. Zatím však žádná konkrétní dohoda oznámena nebyla.

Od začátku invaze se také hovoří o tom, že Indie zvažuje platební mechanismus, který umožní obchodovat s Ruskem v rublech a rupiích, když západní sankce omezují možnost nakládat s dolary či eury. „Je to jedna z pravděpodobných možností, které jsou na stole,“ citoval o víkendu Hlas Ameriky (VOA) Ajaye Sahaie z Federace indických exportních organizací.

USA i Japonsko tlačí Indii k tvrdší reakci

Je ale otázka, zda Západ nechá takové podrývání dopadu sankcí bez odpovědi. Indie je už nyní pod tlakem partnerských zemí z aliance Quad, která kromě ní sdružuje Spojené státy, Austrálii a Japonsko. Dillí by mohlo přijít o jejich podporu v soupeření s Pekingem v době, kdy hrozí riziko, že mocný soused zintenzivní vztahy s Moskvou. Její váha na mezinárodním poli zároveň může pod dopadem postihů upadnout.

Prozatím ale Indie nevyhodnotila, že nastal správný čas na změnu postoje. „Tato konkrétní situace nedospěla do stadia, kdy by Indie zvolila jednu stranu proti druhé,“ konstatoval podle webu Vox indický odborník na vztahy s Ruskem Nandan Unnikrishnan.

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub