Co vám (ne)uteklo: Inflace bere pádivé tempo, HE3DA má potíže, zbrojaři si jdou pro miliardy...

Video placeholde
Příslušník ukrajinských sil územní obrany připravuje opevnění na obranu města
Pohled ukazuje budovy poškozené ostřelováním v oblasti Zhytomyr
Pohled ukazuje budovy poškozené ostřelováním v oblasti Zhytomyr
Pohled ukazuje budovy poškozené ostřelováním v oblasti Zhytomyr
Pohled ukazuje obytnou budovu poškozenou ostřelováním v Mykolajivu
51
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Raiffeisenbank Igor Vida vyvrací fámy o problémech banky

Současný válečný konflikt na Ukrajině provází šíření mnoha falešných a podvodných zpráv, které do digitálního prostoru účelově vypouštějí ruští dezinformátoři. Jednou z jejich obětí se v posledních dnech stala například společnost Raiffeisenbank. Proti internetovým fake news se nedávno důrazně ohradil generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Igor Vida. 

Česko poprvé vyhlíží stagflaci

Frustrující éra pro boháče i obyčejné smrtelníky a peklo na zemi pro investory. I tak se mluví o fenoménu stagflace, který svět v plné síle zažil naposledy v sedmdesátých letech minulého století. Kombinace bolestivě rostoucích cen a setrvalého strachu o práci tehdy jako stín provázela dominantní světové ekonomiky takřka po celé desetiletí. Hořký koktejl léta marnotratných tvůrců hospodářské politiky, pandemického dědictví a střelného prachu z Kremlu hrozí tento marasmus znovu nastolit. Strašidelná éra stagflace, během které si ministři financí s centrálními bankéři jen neradi podávají ruce, začala být v posledních týdnech pravděpodobným ekonomickým scénářem v celé řadě domácích i zahraničních analytických dílen.

DĚNÍ NA UKRAJINĚ OČIMA FOTOGRAFŮ:

 

HE3DA má vrátit 130 milionů korun čínskému investorovi. Porušila dohodu

Ambiciózní plány na výrobu baterií HE3DA dostávají další trhlinu. Její hlavní investoři mají vrátit pět milionů eur, v přepočtu bezmála 130 milionů korun, německé společnosti CDC Germany Investment, která chtěla do české firmy před šesti lety investičně vstoupit. Vyplývá to z rozsudku, který má deník E15 k dispozici. Rozhodnutí prvoinstančního obvodního soudu z konce ledna je nepravomocné a česká firma se proti němu již odvolala.

Kunovický výrobce letadel sázel na Rusko. Teď je firma oligarchy s vazbami na Kreml ohrožená

Na vpád ruských vojsk na Ukrajinu a na sankce z něj plynoucí může těžce doplatit tradiční český výrobce letadel Aircraft Industries, následník Letu Kunovice. Největší český výrobce civilní letecké techniky s více než osmdesátiletou tradicí, jenž na uherskohradišťsku zaměstnává téměř tisícovku zaměstnanců včetně Rusů a Ukrajinců, dlouhodobě sázel hlavně na ruský trh.

Rusové se zbavují české Expobank

Novým majitelem české Expobank CZ, jejímž hlavním akcionářem je od roku 2014 ruský finančník Igor Kim, se stane konsorcium složené z lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů. V tiskové zprávě o tom dnes informovala banka. Provedení transakce podléhá souhlasu České národní banky, která byla o dohodě již informována. Jakmile ČNB transakci odsouhlasí a dojde k jejímu naplnění, Expobank CZ přestane mít ruské akcionáře, uvedla banka.

Zbrojaři z Evropy a USA se chystají na zakázky. České firmy dusí zákony

Agresivita Ruska nutí Německo, Dánsko, Švédsko a další země Evropské unie včetně Česka výrazně posílit výdaje na obranu dohromady v řádu stovek miliard až bilionů korun. Zbrojaři z Evropy a Spojených států se chystají na zakázky, o něž však svedou tvrdý konkurenční boj. Větší šance mají firmy opřené o pomoc svých národních vlád a také o zákony, které jim usnadní vývoz pozemní a letecké techniky, raket nebo elektronických systémů.

Policie zasahovala v Cryfinu. Správce kryptoaktiv nabral od investorů stamiliony

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala ve společnosti Cryfin zabývající se zprostředkováním kryptoměnových investic. Deníku E15 to potvrdily dva zdroje obeznámené se situací ve firmě. Celkem devět zaměstnanců včetně šéfa a majitele firmy Václava Hollera policisté údajně odvezli k výslechům a zabavili firemní počítače a dokumenty. Podle dostupných informací je důvodem podezření týkající se daňových úniků. Samotná firma v oficiální reakci zatýkání popřela. 

V Česku je inflace vyšší než na Ukrajině či v Rusku. Zdražování bere pádivé tempo i na Západě

Rok 2022 měl být ve znamení ústupu inflačních tlaků, děje se ale opak. Tento týden zveřejněná data v různých státech světa ukazují, že pádivá, tedy dvouciferná, inflace je hrozbou pro stále větší část populace. V Česku patří růst cen mezi nejdramatičtější z rozvinutých států, ukazuje srovnávací infografika E15. Experti navíc varují, že inflace i vinou války na Ukrajině ještě poroste.

Mac Studio: Nový stolní počítač je tím vůbec nejvýkonnějším od Applu

Bezprecedentní výkon a rozsáhlá konektivita v neuvěřitelně kompaktním designu – tak společnost Apple charakterizuje svou novinku na poli desktop počítačů Mac Studio, kterou tento týden představila v rámci jarní Keynote. Počítač pak doplňuje i externím displejem s vlastním čipem z iPhonů.

O Rusech a lidech. Má „barbarský“ národ nemocnou krev, nebo za vše může špatný vládce?

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Někteří Češi, a mezi nimi i lidé se znalostí kontextu a velkým vlivem ve veřejném prostoru, začali v souvislosti s ruskou okupací Ukrajiny upozorňovat na to, že v ruské duši, a možná dokonce i krvi, je cosi shnilého. Snad je to prý něco, co se nedá jen tak snadno vyléčit. Rusové nebo rovnou Rusáci se podle těchto názorů zkrátka nezmění. Vždycky budou inklinovat k autoritářství, imperiálním choutkám a násilnému řešení problémů.

Praha může začít stavět metro D. Ministerstvo zamítlo odvolání jeho odpůrců

Pražský dopravní podnik může postavit trasu metra D z Pankráce do Písnice. Ministerstvo dopravy zamítlo odvolání odpůrců stavby proti vydání stavebního povolení, které tak nyní bude pravomocné. Proti rozhodnutí se již nelze odvolat.