Co vám (ne)uteklo: Rusko odstřiženo od SWIFT, Škoda Auto a VW zastavují aktivity v Rusku...

Video placeholde
Rusko stále agresivněji ostřeluje Kyjev, upozornil vysoký činitel USA
Rusko stále agresivněji ostřeluje Kyjev, upozornil vysoký činitel USA
Lidé přijíždějí do dočasného ubytovacího střediska po útěku před ruskou invazí na Ukrajinu
Lidé přijíždějí do dočasného ubytovacího střediska po útěku před ruskou invazí na Ukrajinu
Lidé přijíždějí do dočasného ubytovacího střediska po útěku před ruskou invazí na Ukrajinu
42
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Část Ruských bank byla odpojena od SWIFT a další sankce přibývají

Státy Evropské unie se dohodly s Velkou Británií, Kanadou a Spojenými státy na dalších sankcích vůči Rusku. K nejdůležitějším patří rozhodnutí odpojit většinu ruských bank od globálního platebního systému SWIFT, což jim znemožní provádět transakce se zahraničím. Spojenci se snaží také postupně zmrazit aktiva ruské centrální banky a ochromit tak ruskou ekonomiku.

Sberbank odchází z Evropy. Bývalí zaměstnanci novou práci jistě najdou, ale hůře placenou, míní headhunter

Největší ruská banka Sberbank úplně odejde z evropského trhu. Odůvodnila to silným odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Rozhodnutí se netýká provozu ve Švýcarsku. 

Řada zaměstnanců pracovala ve Sberbank dlouhé roky a dnes v bance zastává pozice v seniorním managementu. „Sberbank měla na trhu pověst asertivně fungující banky, a za tu asertivitu velmi dobře platila. Většina zaměstnanců brala více, než je v oboru obvyklé, proto pro lidi, kteří odcházejí, bude komplikovanější najít stejně dobře placené odpovídající místo,“ konstatuje headhunter Pavel Plachý.

Snímky z válkou zasažené Ukrajiny

Automobilky se stahují z Ruska. BMW, General Motors, Ford, Volvo, Jaguar, ale také Volkswagen či Škoda Auto 

Automobilka Škoda Auto kvůli ruské invazi na Ukrajinu zastaví veškeré aktivity v Rusku. Přeruší výrobu v závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu, zastaví i export do země, informovala automobilka. Stejný postup zvolil mateřský německý koncern Volkswagen, a to až do odvolání.

Možné dopady na hospodářské výsledky tuzemské automobilky analyzoval Jiří Liebreich.

Konec utajených investorů z Ruska. Sankce zasáhnou i český trh s nemovitostmi

Ozvěny válečných událostí na Ukrajině jsou slyšet i na realitních trzích včetně toho českého. Po pádu ruské Sberbank je další komplikací pro realitní kanceláře, investory i developery rozšíření počtu osob na sankčním seznamu Evropské unie a důslednější kontrola realitních obchodů, které v Česku uzavírají firmy i fyzické osoby z Ruska a Běloruska.

Nakrmíme třetinu Kyjeva, říká majitel RegioJetu Jančura

Vlakový dopravce RegioJet bude od úterý vypravovat jeden vlak denně z Prahy k polsko-ukrajinským hranicím. Až šest set palet humanitárního nákladu, který obstará Člověk v tísni, pak od hranic do Kyjeva přepraví ukrajinský státní dopravce. „Vlaky budou jezdit, dokud to bude potřeba,“ říká majitel RegioJetu Radim Jančura. Vedle potravin, léků a dalšího humanitárního nákladu nabídnou také kapacitu až pro čtyři sta cestujících. Své vlaky vypravují i České dráhy.