Konec utajených investorů z Ruska. Sankce zasáhnou i český trh s nemovitostmi

Realitní obchody s ruskými a běloruskými občany i firmami budou pod drobnohledem.

Realitní obchody s ruskými a běloruskými občany i firmami budou pod drobnohledem. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ozvěny válečných událostí na Ukrajině jsou slyšet i na realitních trzích včetně toho českého. Po pádu ruské Sberbank je další komplikací pro realitní kanceláře, investory i developery rozšíření osob na sankčním seznamu Evropské unie a důslednější kontrola realitních obchodů, které v Česku uzavírají firmy i fyzické osoby z Ruska a Běloruska.

„Prodeje nemovitostí se protáhnou,“ konstatuje Ivo Gavlas, majitel stejnojmenné aukční a realitní společnosti. Realitní profesionálové mají ze zákona proti praní špinavých peněz povinnost prověřovat, zda obchody neuzavírají s osobami, které figurují na evropském sankčním seznamu. „Vztahuje se to i na koncové vlastníky. Těžko tedy odhadovat, jak velkého objemu nemovitého majetku se to může v Česku týkat,“ dodává Gavlas.

Že nepůjde jen o formalitu, potvrzuje čerstvý postup poslanecké komise pro kontrolu činnosti Finančního analytického úřadu (FAÚ). Ta v úterý vyzvala FAÚ, aby přijal „opatření vedoucí ke zvýšeným kontrolám finančních a realitních transakcí či tranší občanů a subjektů Ruské federace a Běloruska“.

Povinnost prověřit své obchodní partnery se týká jak realitních kanceláří a makléřů, tak i developerů prodávajících například byty do osobního vlastnictví, stejně jako velkých realitních fondů. „Bude to pro trh velká komplikace,“ konstatuje Gavlas.

Jeho společnost loni prodala například secesní palác naproti Vřídelní kolonádě v Karlových Varech. Do dražby ho poslal insolvenční správce společnosti Odis Company ruských podnikatelů Alexandra a Nikolaye Odintsových.

Přepis jmen z azbuky

Válka a sankce vůči Rusku nejspíš zvýší nabídku nemovitostí, které zejména v Karlových Varech vlastní ruští investoři.  Domů a bytů k prodeji tam přibylo sice už po krymské krizi v roce 2014, avšak Rusové nabízeli nemovitosti za vysoké ceny, a tak se trh rozhýbal jen velmi málo. To se teď patrně změní. Komplikací však bude dohledávání skutečných majitelů nemovitostí.

Identifikaci vlastníků nezřídka komplikuje převod jmen z azbuky. „Různý přepis jmen do latinky vyžaduje větší pozornost při kontrole,“ potvrzuje ředitel realitní kanceláře Luxent – Exclusive Properties Jiří Kučera. Podle něho ovšem není černý seznam sedmi stovek osob, na které se sankce aktuálně vztahují, zase tak dlouhý, aby uzavírání obchodů extrémně protáhl.

Sankce dopadají i na rozjednané velké obchody s komerčními nemovitostmi. „Aktuálně se nebudeme k situaci vyjadřovat,“ zní kategorické sdělení z pražské pobočky realitně-poradenské společnosti CBRE.

Pražští developeři s ruskými kořeny

Rusové v Česku často podnikají zprostředkovaně přes společnosti zaparkované v Lucembursku, Nizozemsku, Británii či třeba na Kypru. Původ kapitálu se pak obtížněji prokazuje. Nicméně v poslední době už mnozí realitní hráči etablovaní na českém trhu vystupují i veřejně jménem své firmy.

Velkými plány se netají třeba developerská firma Velska, která chystá výstavbu bytů a kanceláří u budoucí stanice metra trasy D Olbrachtova. Parcely pro výstavbu vydražila v roce 2020 za téměř půl miliardy korun. Jednatelem Velsky je Oleg Čeremisin. Jeho jméno může posloužit jako příklad rozličného přepisu z azbuky. V obchodním rejstříku figuruje jako Čeremisin i Cheremisin.

Hodně viditelná je v poslední době developerská firma Getberg, která nabízí hlavně bydlení za Prahou. Jejím majitelem je podnikatel Egor Khlebnikov. Na rezidenčním trhu působí i pražská firma Preco Group původem ruského podnikatele Pavla Malysheva.

Byty a rodinné domky v Praze a nejbližším okolí nabízí i developerská skupina Gartal. Ta však patří dvojici majitelů původem z Ukrajiny a Běloruska. Společné podnikání investorů pocházejících z různých zemí někdejšího Sovětského svazu není výjimkou. Také realitní a developerská skupina Lekvi má investory jak původem z Uzbekistánu, tak z Ruska. Gartal stejně jako Lekvi Group se staví proti ruské invazi na Ukrajinu.

Před rokem vstoupila na český trh ruská realitní kancelář Etagi, v překladu Poschodí. Praha se měla stát odrazovým můstkem této franšízové sítě působící v osmi zemích k další evropské expanzi. České webové stránky Etagi jsou momentálně mimo provoz.

Video placeholde
Nejdražší domy České republiky • Videohub