Nové spoření na penzi, Kika v insolvenci, vláda poskytne garance vlastníkům bytů

Zdroj: Grafika E15

  • Nové spoření na penzi umožní zdvojnásobení daňového odpočtu. 
  • Kika míří v Rakousku do insolvence. 
  • Tlak na ceny bytů je velký. Chystáme fond nájemního bydlení, říká šéf Crestylu Johnson. 
  • Vláda poskytne garance vlastníkům bytů, kteří je pronajmou seniorům nebo samoživitelkám. 
  • Škola pro youtubery po kritice shodila stránky a zmizela vila i limuzína. 

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v E15 psali.

Nové spoření na penzi umožní zdvojnásobení daňového odpočtu. Stanjura navrhuje 48 tisíc ročně

Snaha vlády přimět dvacátníky a třicátníky, aby si vytvářeli finanční polštář na stáří, má od ledna přinést zvýšení daňového odpočtu z ročních příjmů. Nynější strop ve výši 24 tisíc korun ročně navrhuje ministerstvo financí zdvojnásobit na 48 tisíc. Odpočet bude možné uplatnit na mix různých způsobů ukládání peněz, tedy na důchodové spoření a životní pojištění nebo na takzvaný dlouhodobý investiční produkt. Tento nástroj zabezpečení na odpočinek je součástí novely zákona, jež má přispět k rozvoji kapitálového trhu. Zároveň vzroste státní příspěvek na penzijní spoření.

Nábytkář Kika míří v Rakousku do insolvence a propustí dva tisíce lidí

Rakouský prodejce nábytku Kika/Leiner příští týden vstoupí do insolvenčního řízení. Výsledkem bude zavření celkem 23 prodejen do konce července a propuštění 1900 zaměstnanců ze současného počtu 3900. Obchodní domy Kika v Česku spadají pod správu XLCZ Nábytek, s. r. o., a situace se jich nedotkne.

Vláda poskytne garance vlastníkům bytů, kteří je pronajmou seniorům nebo samoživitelkám

V České republice je podle vládních výpočtů přes 154 tisíc lidí v bytové nouzi, dalším více než 1,3 milionu osob ztráta bydlení hrozí. Tento počet má snížit návrh nového zákona o podpoře v bydlení, který připravili ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kromě ustavení sítě kontaktních center pro bydlení má návrh zákona za cíl motivovat vlastníky nemovitostí a obce, aby pronajímali byty ohroženým skupinám.

Škola pro youtubery lákala děti na luxus. Po kritice shodila stránky a zmizela vila i limuzína

Škola U2B slibovala, že žáky bude vozit limuzínou a výuka měla probíhat ve vile. Díky tomu, že se označovala jako škola pro youtubery, se jí dostalo pozornosti od influencerů a médií prakticky zdarma. Ředitel David Černý nakonec přiznal, že se jednalo pouze o marketingový trik. Studenty, které taková prezentace nalákala, později čekala nová realita.

Tlak na ceny bytů je velký. Chystáme fond nájemního bydlení, říká šéf Crestylu Johnson

V době, kdy řada developerů odkládá kvůli ochlazení trhu a vysokým sazbám své projekty, developerská a investiční skupina Crestyl představila v Praze projekt za čtyři miliardy. Na místě bývalého průmyslového areálu Aritma v Praze 6 postaví luxusní lesní čtvrť Šárka. „V dnešní době není jednoduché zahájit developerský projekt. Často slýcháme, že naši partneři v byznysu přerušují své záměry. My jsme se rozhodli v projektu Šárka postavit byty vyššího standardu. O podobné unikátní projekty je stále velký zájem navzdory obecnému propadu poptávky,“ říká v rozhovoru pro E15 provozní ředitel Crestylu Simon Johnson.