Piráti se v Praze vymezují téměř ke všem, jejich požadavky ztíží povolební jednání

Zdeněk Hřib

Zdeněk Hřib Zdroj: Michael Tomeš, E15

Strana Ivana Bartoše se v Praze vymezuje téměř ke všem potenciálním koaličním partnerům. Ostatní strany tak radikální nejsou.

Do voleb zbývají necelé tři týdny a kandidáti na pražského primátora už dávají najevo, s kým by spolupracovali, a kdo naopak jako partner nepřichází v úvahu. Nejvíce se vůči ostatním vymezují Piráti. Bohuslav Svoboda a Jiří Pospíšil, jedničky ODS a TOP 09 se STAN, naopak naznačili ochotu k ústupkům.

Piráti se usnesli, že nepodpoří radu, kde by byla trestně stíhaná, nebo dokonce odsouzená osoba a také lidé kumulující funkce. To je mimo jiné vzkaz Svobodovi, jehož trestní kauza týkající se Opencard se vrací nižšímu soudu k novému projednání. Navíc je zastupitelem, poslancem či místopředsedou správní rady VZP.

„Za svůj život jsem měl různé funkce, i primátorský řetěz jsem už nosil. Touha po nějakém řetězu rozhodně neznamená, že bych ve všech svých rozhodnutích nevycházel z toho, co bude pro Prahu prospěšné,“ řekl Svoboda.

Na Pospíšilovi Pirátům vadí jeho post v Evropském parlamentu, mandát mu vyprší příští rok v květnu. Strana Ivana Bartoše nechce do svazku ani se sociálním demokratem Jakubem Landovským, protože je náměstkem ministra obrany, výhrady má i k dalším kandidátům ČSSD. Z možných partnerů jí tak kromě extremistů vychází jen ANO.

„Jestli chtějí s hnutím Andreje Babiše vládnout, je to jejich rozhodnutí. My naopak chceme vytvořit koalici demokratických stran. Vůči ANO jsme alternativou, s Piráty chceme jednat,“ uvedl Pospíšil. Praha má podle něj tak obrovské problémy, že si nedovede představit souběh funkcí primátora nebo radního a europoslance. „Z europarlamentu bych odešel,“ dodal.

Na rozdíl od Pirátů se Svoboda s Pospíšilem vůči ANO vymezují, byť bývalý pražský primátor opatrněji. „S výjimkou extremistů koalici s nikým nevylučuji, ale ani nepotvrzuji,“ konstatoval Svoboda.

Pospíšil to vidí jednoznačně. „TOP 09 a STAN jsou solidní seriózní strany, které chtějí realisticky řešit problémy Prahy. Proto s populistickým ANO nemohou spolupracovat,“ prohlásil s tím, že lídr hnutí Petr Stuchlík nemá žádné politické zkušenosti, takže není jasné, co od něj lze očekávat.

Podobně jako ostatní favorizovaná uskupení vylučuje Stuchlík spolupráci s KSČM a SPD. K ostatním protikandidátům se zatím kriticky nevyjádřil. Vyhraněnější je Jan Čižinský ze sdružení Praha sobě, který odmítá vstoupit do svazku nejen s ANO, ale i s ODS.