Primátorkou Jihlavy byla zvolena Karolína Koubová z Fóra Jihlava

Karolína Koubová

Karolína Koubová Zdroj: ČTK

Karolína Koubová
Karolína Koubová
3
Fotogalerie

Primátorkou krajské Jihlavy byla zvolena Karolína Koubová z Fóra Jihlava. Ve veřejné volbě dostala 20 hlasů z celkových 37. Fórum skončilo v komunálních volbách druhé za hnutím ANO, koalici sestavilo s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. V opozici kromě hnutí ANO skončily i ČSSD, KSČM a SPD.

Ustavující zastupitelstvo města zasedá od 10:00. Náměstky primátora byli zvoleni Petr Laštovička z ODS, Vít Zeman za kandidátku Žijeme Jihlavou! a lidovec Jaromír Kalina. Všechny podpořila koalice ve veřejné volbě všemi svými 20 hlasy.

Třiatřicetiletá Koubová byla v posledních čtyřech letech zastupitelkou za Fórum. Do primátorského křesla usedla jako čtvrtá v pořadí. V čele městské rady je primátor od roku 2000, kdy se Jihlava stala statutárním městem.

Hnutí ANO má v novém zastupitelstvu deset zástupců, druhé Fórum sedm míst a ODS šest. Nová koalice Žijeme Jihlavou! složená z TOP 09, Zelených a Pirátů obsadila čtyři pozice. KDU-ČSL má tři zastupitele, stejně jako KSČM. Po dvou mandátech získali v posledních komunálních volbách sociální demokraté a SPD.

Krajské volby 2020: Vysočina >>>