Řeháková, Vohralíková, Richter. Koho si vezme zvolený prezident Petr Pavel na Pražský hrad

Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla. Nově zvolený prezident zde stojí se svou ženou a týmem spolupracovníků.

Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla. Nově zvolený prezident zde stojí se svou ženou a týmem spolupracovníků. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla. Mluvčí prezidentské kampaně Markéta Řeháková.
Budoucí kancléřka Pražského hradu Jana Vohralíková.
3
Fotogalerie

Nově zvolený prezident Petr Pavel chce do březnové inaugurace poskládat svůj tým. Na Pražský hrad si vezme kancléřku, protokoláře, tajemníka, tiskovou mluvčí, poradce a další spolupracovníky. O některých pozicích je jasno, jiné posty ještě čekají na obsazení. Dosluhující spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana si mezitím hledají novou práci, protokolář Vladimír Kruliš například míří do České národní banky a šéf hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák se zase stal před pár dny velvyslancem na Slovensku.

„Chci si doplnit všechny informace o chodu kanceláře prezidenta republiky, budu to konzultovat s lidmi, kteří v kanceláři pracovali ještě za prezidenta Václava Havla,“ nastínil Petr Pavel plány pro nadcházející dny. Fungování kanceláře bude podle něj nutné přenastavit. Současné vedení podle něj nefungovalo správně a kancelář ztrácela důvěryhodnost a respekt. Změny chce dělat zejména na vedoucích pozicích. Věnovat se nyní chce hledání kandidáta na šéfa zahraničního odboru či vedoucího protokolu.

Jana Vohralíková

Do pozice vedoucí Kanceláře prezidenta republiky poprvé v historii usedne žena. Končící kancléřku Senátu Janu Vohralíkovou si Pavel vybral ještě před volbami. Oceňuje její zkušenosti z obdobně vysoké pozice. V Česku pro představu existují jen čtyři kancléři: Hradu, Senátu, Poslanecké sněmovny a Úřadu vlády. „Tip na ni jsme dostali od známého head huntera Jana Bubeníka,“ vysvětluje mluvčí kampaně Markéta Řeháková.

Vohralíková by se měla poprvé se Zemanovým kancléřem Vratislavem Mynářem potkat za několik dní. „Začneme spolu připravovat společnou schůzi obou komor, na které bude prezident skládat slib. To bude poprvé, co se spolu sejdeme. Při té příležitosti bych se ráda domluvila na nějaké příští schůzce, na které se domluvíme, jak si budeme předávat práci,“ řekla Vohralíková. Na Hradě bude podle ní nutné „větrat“. Chtěla by podle svých slov kancelář prezidenta přeměnit v profesionální úřad, který bude poskytovat servis prezidentovi i veřejnosti.

Markéta Řeháková

Novou tiskovou mluvčí prezidenta se po Jiřím Ovčáčkovi má stát Markéta Řeháková. Bývalá novinářka z Hospodářských novin a bezpečnostní analytička ze společnosti Semantic Visions se vepsala do paměti emotivním vystoupením při sobotním uvedení vítěze prezidentských voleb Petra Pavla na pódium. Přestože od té doby čelí kritice, Pavel s ní nadále počítá do pozice tiskové mluvčí. „Způsob, jakým včera vedla tiskovou konferenci, vyjadřoval emoce, ale rozhodně ne nějaké špatné,“ řekl v neděli v televizi Prima Pavel.

Tomáš Richter

Jeden ze zakladatelů Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a podnikatel v hotelnictví Tomáš Richter byl měl mít na starosti personální oddělení a stát se vedoucím sboru poradců. Dosud se v Pavlově kampani věnoval financování a shánění sponzorů a byl jakousi hlavní spojkou s byznysem.

Radko Hokovský

Už během kampaně byl Radko Hokovský, který dříve působil v think-tanku Evropské hodnoty, osobním Pavlovým tajemníkem. Odborník na vnitřní bezpečnost by měl tuto pozici zastávat i na Pražském hradě.

Kdo další?

Pavel zopakoval, že nepočítá s oficiálním angažmá pro bývalého velvyslance v USA, Rusku a v Irsku Petra Koláře, který s Pavlem úzce spolupracoval na kampani. Nový prezident se ho po sérii útoků ze strany soupeře Andreje Babiše nicméně v neděli v České televizi znovu zastal. „Je respektován, má za sebou velmi úspěšnou diplomatickou kariéru, neumím si představit někoho, kdo by měl takové znalosti a kontakty. Kolář například zprostředkoval návštěvu bývalého premiéra Babiše v Bílém domě, to šéfovi ANO nevadil,“ řekl Pavel.

Ve spojitosti s hradním týmem se často hovoří o manažerce prezidentské kampaně Pavle Nýdrle. Ta už ovšem ve volebním štábu řekla, že se na Pražský hrad nechystá. Spolu s manželem Michalem Nýdrle, sponzorem Pavlovy kampaně, se chce zase vrátit do soukromé sféry. Na Hrad se zřejmě nechystá ani hlavní stratég Michal Repa, který jako marketingový expert dopomohl k výhře jak Petru Pavlovi, tak slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové.

Mezi další blízké spolupracovníky Pavla patří ještě například marketér Martin Klčo, specialista na sociální sítě Martin Burgr nebo koordinátorka podporovatelů Linda Jozwiak Kopecká.

Zatím není jasno ani o týmu poradců. Pavel uvedl, že by v něm mohli usednout někteří právníci. „V mém okolí se pohybují profesoři Jan Kysela nebo Jan Winter. Nedovedu si představit lepší odborníky na ústavní právo,“ řekl v České televizi Pavel.