Hledám experta na průmysl, školství a obranu, inzeruje Babiš na Facebooku

Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech.

Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech. Zdroj: Jakub Poláček

Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech.
Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech.
Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech.
Andrej Babiš (ANO) na povolebních jednáních v Lánech.
Státní vyznamenání 2017: Andrej Babiš s manželkou Monikou
19
Fotogalerie

Lídr vítězného hnutí ANO Andrej Babiš se po týdnu povolebního vyjednávání rozhodl pro jednobarevnou vládu svého hnutí doplněnou o experty. Odborníci by podle Babiše měli vést tři resorty – průmysl a obchod, školství a obranu. 

Andrej Babiš hledá experty do své menšinové vlády i veřejně na Facebooku. „Měli bychom zkusit postavit vládu do Vánoc. Potřebujeme, aby lidé viděli, že skončily volby, že se nebudeme hádat a že budeme spolupracovat. Proto říkám, že přijdu s návrhem menšinové vlády. Hledám experta na průmysl a obchod, školství a obranu,“ uvedl Babiš na svém Facebooku.

Podle mluvčího ANO Vladimíra Vořechovského začal Babiš oslovovat možné kandidáty. „Na některé pozice má několik jmen, na některé jedno. Celé je to na začátku,“ dodal Vořechovský. 

Předseda hnutí ANO přitom již o víkendu naznačil, že odborníci by mohli pocházet i z ostatních parlamentních stran. V neděli v televizi Prima Babiš uvedl, že například Václav Klaus mladší (ODS) je expertem na školství, na obranu pak Jana Černochová (ODS) nebo současný předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Později však dodal, že tato jména použil jako příklad.

„Žádnou nabídku jsem nedostal, slyšel jsem jen to, co řekl Andrej Babiš v televizi. Takové ocenění mých schopností mě těší, nicméně vždy jsem se jako člen sociální demokracie řídil rozhodnutími své strany a bude tomu tak i nadále," řekl Hamáček E15. Dodal, že angažmá v Babišově vládě vylučuje s tím, že ČSSD bude v opozici.

„Počkám si na vládu ODS. Obraně a bezpečnosti se chci i nadále věnovat v Poslanecké sněmovně,“ uvedla pro E15 Černochová.

Ve vládě by mohli jako odborníci zasednout bývalí ministři Miroslav Toman a Martin Pecina, uvedl server Neovlivní, který zároveň upozorňuje na blízkost obou mužů k prezidentu Miloši Zemanovi. Toman i Pecina seděli v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, která nahradila kabinet Petra Nečase. Zeman minulý týden řekl, že Babiše nechá případně vládnout i v demisi.

Změny by měly nastat i u současných ministrů z hnutí ANO. Ministr financí Ivan Pilný již před volbami uvedl, že resort znovu vést nechce. U ministra obrany Martina Stropnického se zase spekuluje o přesunu na ministerstvo zahraničních věcí.

Ministerstvo zdravotnictví, které si chce po sociální demokracii převzít hnutí ANO, by mohl zase vést jednatřicetiletý poslanec Adam Vojtěch (ANO). Mladý právník, který dříve začínal ve vydavatelství Mafra patřící do holdingu Agrofert, působil jako poradce Babiše pro oblast zdravotnictví.

Vojtěch by se rád zdravotnictví věnoval dále, například ve výboru, o pozici ministra nechtěl minulý týden spekulovat. "V tuto chvíli nemám žádné nové informace," uvedl v pondělí pro deník E15 na dotaz, zda Babiš přišel s nabídkou postu.