Ivan Bartoš: Stranám chyběla sebereflexe, proto lidé volili Piráty

tisková konference Piratů, Ivan Bartoš

tisková konference Piratů, Ivan Bartoš Zdroj: Vacková Anna

tisková konference Piratů, Ivan Bartoš
tisková konference Piratů, Ivan Bartoš
tisková konference Piratů, Ivan Bartoš
tisková konference Piratů, Ivan Bartoš
Ivan Bartoš
8
Fotogalerie

Jedno z největších překvapení letošních voleb přichystala Pirátská strana, které se podařilo volební preference proměnit v ještě oslnivější výsledek – získala přes 10 procent. Strana, která má reálnou šanci účastnit se vyjednávání o příští vládě, rozhodně odmítá podle svého šéfa Ivana Bartoše spolupracovat s KSČM, SPD a ANO. U dalších jako T0P 09 to záleží hlavně na lidech, řekl Bartoš v rozhovoru pro E15.    

Čemu připisujete takový úspěch ve volbách?

Deset procent jsme si stanovili jako cíl. Připisuju to hlavně tomu, že ten program, který Piráti nabízejí a částečně realizují v nižších sférách politiky, je to, co lidi chtějí. Lidé věří, že jsme to my Piráti, kteří by ten program mohli realizovat. To není žádné klišé. My jsme osm let pracovali ve volném čase na těch našich pirátských věcech v krajích a chceme to táhnout dál. Lidé chtějí, abychom to táhli dál.

O která ministerstva máte zájem?

Nás zajímají obory, které souvisejí s digitalizací státní správy a se vzděláváním. Máme garanty programových oblastí, což jsou lidé, kteří jsou zodpovědní za tvorbu programu.

Chceme se zaměřit na ty věci, které jsou fundamentálního rázu. To jsou věci týkající se registru smluv, aby se zbavil výjimek. Máme připravenou novelu zákona 106 práva na informace. Chceme tu státní správu otevřít rychleji, než se to odhlasuje v Poslanecké sněmovně.

Kdybyste měl jmenovat prioritu z programu, přes kterou během vyjednávání nepojede vlak - která by to byla?

Když bude vládu sestavovat ANO, KDU-ČSL a ČSSD, tak pravděpodobně k žádným jednáním s touto platformou ani nedojde. Jinak ten náš program chceme realizovat tak, jak je.

Mluvil jste o tom, že s Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem byste do koalice nešel. Kdyby se nabízela možnost jít do vlády s hnutím ANO a s nimi, nebo do opozice, co byste si vybral?

Pak bychom skončili v opozici.

Se kterými stranami byste do koalice určitě nešel?

Jsou to KSČM, SPD, ANO. V případě jiných politických, jsme jasně deklarovali, že tam nesmí být lidé, kteří mají nějaký korupční kredit. Jsou to lidé, kteří byli na našem autobuse – je to Milan Chovanec, je to Miroslav Kalousek. Ty strany by měly vyvolat udělat nějakou sebereflexi, pokud budou mít zájem o spolupráci.

S kým máte naopak zájem spolupracovat?

Je to třeba hnutí Starostové a nezávislí – Jan Farský, Oldřich Kužílek, Vít Rakušan. Z TOP 09 se dostal Dominik Feri. I když je mladý, já si myslím, že patři mezi lidi, se kterými se dá ta politika nějakým způsobem měnit.

Zmínil jste, že celkových volebních výsledků nemáte radost. Co jste tím myslel?

Já jsem čekal, že na základě toho, co se tady poslední čtyři roky dělo, ty strany udělají něco víc než jen jinou kampaň s jinými lidmi. Že proběhne nějaká sebereflexe u opozičních stran nad jejich politikou a neprobíhala. Prostě byla to rétorická cvičení, ty strany nasadily agresivní antikampaně. Lidi jsou z toho unavení, tak jim nadělili tuhle odměnu.

Ale stále mi přijde lepší, když jsou v Poslanecké sněmovně strany, které ctí základní liberálně-demokratické hodnoty, i když tak samy úplně nefungují, než strany, kterým je to úplně jedno. Které nabízejí nějakou novou verzi politiky, které si říkají antisystémové strany a přitom jejich politika znamená systém daleko drsnější a daleko míň demokratický. A to reprezentuje SPD i KSČM.