Senátory zatím přišlo volit opět méně než pět procent lidí

Druhé kolo senátních voleb

Druhé kolo senátních voleb Zdroj: ČTK / Kubeš Slavomír

Druhé kolo senátních voleb
Předseda ODS Petr Fiala při druhém kole senátních voleb 2020
Předseda ODS Petr Fiala při druhém kole senátních voleb 2020
Druhé kolo senátních voleb
5
Fotogalerie

Senátory si dnes v prvních hodinách po otevření volebních místností přišlo vybrat v průměru méně než pět procent voličů. Vyšší byla účast v Praze 1 a v Praze 5 nebo na Rychnovsku. Zájem je podobný jako při třech předchozích druhých kolech senátních voleb, v nichž hlasovalo celkem kolem 16 procent voličů.

K senátním volbám v Praze 9 přišlo za první dvě hodiny od otevření volebních místností zhruba 4,7 procenta lidí, v Praze 1 to bylo 5,4 procenta a v obvodu Praha 5 asi 6,4 procenta.

Na Rychnovsku se odhadovaná volební účast pohybovala kolem osmi procent, na Trutnovsku kolem čtyř procent. Podobně v Uherském Hradišti přišlo 6,7 procenta voličů, zatímco ve Zlíně čtyři procenta.

Kompletní výsledky voleb do třetiny Senátu >>>

Na Pelhřimovsku se podle informací od volebních komisí účast pohybovala nejčastěji kolem tří procent. Velmi nízká účast v řádu jednotek procent byla podle volebních komisařů na Chebsku. Duel na Žďársku lákal více voliče ze Žďáru nad Sázavou a Nového Města na Moravě, odkud finalisté jsou, účast tam byla pětiprocentní. Ve Velkém Meziříčí přišlo ale jen kolem dvou procent voličů, stejně jako na Lounsku.

Na Strakonicku se zájem voličů pohyboval od jednoho do šesti procent, na Českolipsku od dvou do sedmi procent. V senátních obvodech Moravskoslezského kraje odhadla krajská kontrolní komise, která dohlíží na regulérní průběh, účast na čtyři procenta, řekla mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová.

Zatím nejnižší účast ve druhém kole senátních voleb byla v roce 2016, kdy přišlo hlasovat 15,38 procenta voličů. Před dvěma lety to bylo 16,49 procenta a před šesti lety v obvodech, kde se hlasuje i letos, účast v druhém kole dosáhla 16,69 procenta.