Glosa Petra Peška: Milionová bublina splaskla

Mikuláš Minář

Mikuláš Minář Zdroj: ČTK

První pokoronavirová demonstrace spolku Milion chvilek
První pokoronavirová demonstrace spolku Milion chvilek
3
Fotogalerie

„Protože chci.“ Dvěma slovy vysvětlil Mikuláš Minář své rozhodnutí vyměnit pouliční protesty za politiku.

Jeho facebookový příspěvek je mnohem delší, bylo by nespravedlivé omezovat jej na jedinou větu. Přesto je svým způsobem výmluvná. A společně se zbytkem prohlášení dokresluje, proč přinejmenším tato etapa protestního hnutí Milion chvilek pro demokracii nemohla skončit jinak než vyvanutím.

U politiků, mezi něž se nyní bývalý předák „chvilkařů“ začíná počítat, se očekává odhodlání, sebejistota i vyzdvihování vlastních zásluh. Ovšem vše ve zdravé míře. Pokud chce Minář uspět, bude muset tuto míru hledat.

Kromě nešťastně formulované pasáže zmíněné v úvodu působí poněkud nabubřele i jeho tvrzení, že právě Milion chvilek má „obrovskou zásluhu“ na tom, že lidé šli volit a jak volili. Byť k tomu toto hnutí možná opravdu trochu přispělo – Minářovi se podařilo přitáhnout do ulic úctyhodné množství lidí, o tom žádná. Jenže to nestačí.

Nemluvě o části, kde píše o premiérských ambicích. Sice uvádí, že o tom „opravdu celé noci nesní“. Už jen fakt, že funkci předsedy vlády zmiňuje, o lecčems vypovídá. Přitom by na tom nebylo nic špatného. Od lídra politické formace se očekává, že chce v čele exekutivy stanout. Musí ale realisticky odhadnout situaci, kdy o tom mluvit.

Ale to jen na okraj. Hlavní je, že sám svým prohlášením dokládá, jak iluzorní je představa širokého spojenectví opozičních sil. Chce za rok slavit „společně se současnou opozicí přesvědčivé vítězství ve velkých volbách“. Neboli žádné sjednocování, ale další tříštění protivládních sil.

Nebo spíš tříbení. Píše o tom, jak bohatnou jen některé regiony. Jak nemusíme mít za pár let na důchody a dobrou zdravotní péči. A pejorativně se vyjadřuje o „devadesátkách“, neboli první polistopadové dekádě. Nic o boji s byrokracií, daňové reformě či odstraňování překážek v podnikání. Tedy už zpočátku používá argumenty spojované s levicí.

Těžko by se tedy mohl účastnit nějakých zastřešujících aktivit, pod něž by spadala i konzervativnější pravice. Nemluvě o těch opozičních silách, které mají v těch strašlivých devadesátých letech své kořeny. Mimochodem, u koho jen jsme taková slova, jaké tu bylo Palermo, slyšeli?