Možné vládní koalice: S kým chtějí strany sestavovat vládu, a s kým ne

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: profimedia.cz

Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) jsou lídři trojkoalice Spolu. „Jsme připraveni vládnout s těmi, kteří nechtějí populismus, extremismus a posouvat tuto zemi na východ. Kdo se hlásí k politické změně, je koalice Starostů a Pirátů, a pokud nám dají voliči dostatečnou politickou sílu, připravíme společnou vládu změny,“ řekl lídr uskupení Petr Fiala.
Jasno mají Piráti a Starostové, kteří se zavázali, že nebudou jednat s hnutím ANO, SPD a KSČM. Na snímku Ivan Bartoš (Piráti) s koaličním partnerem Vítem Rakušanem (STAN).
Andrej Babiš je lídrem hnutí ANO a nehodlá být v opozici. Kdyby tak hnutí dopadlo, údajně se vzdá poslaneckého mandátu. Po volbách chce jednat se všemi stranami až na jednu výjimku Piráty fakt neoslovíme, nechal se slyšet.
Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. Už před volbami odmítá spolupráci s řadou stran. „Nedovedu si představit podporu ANO, ČSSD a SPD,“ říká.
Jan Hamáček vede jako předseda strany kampaň ČSSD. Sociální demokraté, kteří se stejně jako komunisté pohybují na hraně zvolení do sněmovny, chtějí jednat se všemi. Připouštějí opětovnou spolupráci s hnutím ANO, ať už vládní, nebo toleranční.
9
Fotogalerie

Volby do Poslanecké sněmovny spějí do cíle a nahradí je zákulisní debaty o tom, kdo s kým půjde do vlády. Záležet bude na zisku mandátů, tedy zda se opozičním koalicím podaří dát dohromady stojedničkovou většinu v Poslanecké sněmovně. Pokud ne, bude situace otevřená pro všechny strany, které v nadcházejících volbách překročí pětiprocentní hranici.

Piráti a Starostové

Většina stran ohledně povolební strategie spíše mlží. Jasno mají Piráti a Starostové, kteří se zavázali, že nebudou jednat s hnutím ANO, SPD a s KSČM. „Se všemi ostatními, pokud se dostanou do Poslanecké sněmovny, určitě jednání povedeme. Ale my doufáme, že bude možné dát dohromady koalici Pirátů a Starostů spolu s koalicí Spolu,“ uvedl šéf Starostů Vít Rakušan v debatě České televize.

Spolu

Trojkoalice Spolu, která se po volbách rozpadne na tři poslanecké kluby ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, se tak ostře nevyhraňuje proti konkrétním stranám. „Jsme připraveni vládnout s těmi, kteří nechtějí populismus, extremismus a posouvat tuto zemi na východ. Kdo se hlásí k politické změně, je koalice Starostů a Pirátů, a pokud nám dají voliči dostatečnou politickou sílu, připravíme společnou vládu změny,“ řekl lídr uskupení Petr Fiala. Někteří jeho straníci z ODS přitom nevylučují debatu s hnutím ANO – pokud by premiérem nebyl Andrej Babiš.

Předvolební průzkumy v Česku

Video placeholde
• Videohub

ANO

Premiér není v rozhovorech s médii nijak sdílný, když dojde na otázku jeho případné výměny například za ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, který kandiduje za hnutí ANO ve Středočeském kraji. Babiš nicméně nehodlá být v opozici. Kdyby tak hnutí dopadlo, údajně se vzdá poslaneckého mandátu. Po volbách chce jednat se všemi stranami až na jednu výjimku. „Piráty fakt neoslovíme,“ uvedl ve čtvrtek pro MF Dnes.

Přísaha

Už před volbami odmítá spolupráci s řadou stran expolicista Robert Šlachta s hnutím Přísaha. „Nedovedu si představit podporu ANO, ČSSD a SPD,“ opakuje v posledních dnech s odkazem k chystané knize, která má podle Seznam Zpráv útočit na něj, na státní zástupce a na justici. Za knihou údajně stojí politici ze zmíněných stran, byť Šlachta toto tvrzení nepodložil důkazy.

V debatě České televize uvedl, že jsou mu programově nejvzdálenější Piráti. Pro deník E15 byl nicméně smířlivější. „Pro mě jsou Piráti bližší v některých protikorupčních zákonech, které chystají nebo je už předložili. Nikdy se s nimi ale nemohu shodnout v legalizaci marihuany,“ uvedl Šlachta.

ČSSD, KSČM a SPD

Sociální demokraté a komunisté, kteří se pohybují na hraně zvolení do sněmovny, chtějí jednat se všemi. Obě strany přitom připouštějí opětovnou spolupráci s hnutím ANO, ať už vládní, nebo toleranční. Tomio Okamura naopak vylučuje, že by SPD jen tiše tolerovala menšinovou vládu. „Nebudeme hrát nějaké druhé housle. Buď budeme ve vládě, nebo v opozici. Uděláme každopádně všechno pro to, aby Piráti nebyli u vlády,“ řekl s tím, že bude jednat se všemi.