Piráti a STAN zveřejnili balíček proti korupci, chtějí rychlejší rozsudky a ochranu oznamovatelů

Předseda Starostů Vít Rakušan a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda Starostů Vít Rakušan a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Zdroj: Profimedia.cz

Do sta dnů po volbách slibuje koalice Pirátů a Starostů předložit změnu trestního řádu tak, aby bylo urychleno vyšetřování korupce, či zákon o státním zastupitelství, který by zajistil jeho nezávislost. Balíček protikorupčních opatření dnes lídři volební koalice představili před restaurací Rio's na pražském Vyšehradě. Figuruje v něm i závazek zřízení komise, která má zjistit, jak stát nakupoval ochranné prostředky v době epidemie koronaviru a jaká pochybení vedla k vysokému počtu úmrtí na nový koronavirus v Česku. 

Místo pro předvolební prezentaci vybrali Piráti a Starostové tak, aby poukázali na nevyšetřené kauzy v dob dřívějších i novější. V restauraci se loni na podzim uskutečnila schůzka bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Oba dostali podle informací České televize loni v prosinci od pražské hygienické stanice pokutu tři tisíce korun za porušení povinnosti nosit roušku. Média spekulují, že politici v restauraci probírali zákulisí fungování zdravotnictví.

"Co dělal Prymula v Riu zatím nevíme," shrnul Farský. Předseda sněmovního klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že "se tu vymýšlely různé kšefty". Aby komise, která má prověřit nákupy státu spojené s covidem, byla nezávislá, chtějí Piráti a Starostové, aby v ní politici nefigurovali. Farský později uvedl, že by v ní neměli být politici aktivní.

Během prvních sta dnů po volbách, v nichž volební modely předpovídají koalici vítězství, slibují Piráti a Starostové návrh na změnu trestního řízení tak, aby byla většina kauz uzavřena do 18 měsíců. Délka vyšetřování a fakt, že oběti se v řadě případů nedočkají odškodnění, vedou podle pražské radní za STAN a advokátky Hany Marvanové, která hájila například klienty v kauze H-Systém, k tomu, že veřejnost ztrácí víru ve fungování justice.

Vedle rychlejší cesty k rozsudku koalice chce, aby byl více používán trest propadnutí majetku. Uskupení plánuje také změnu zákona o střetu zájmů. Senátor Pirátů Lukáš Wagenknecht uvedl, že koalice plánuje také zjednodušit registr dotací, zveřejňovat do posledního nákladu výdaje státních úřadů a také změnit v tomto přístup k firmám se státní majetkovou účastí. V jejich orgánech by měli zasedat odborníci vzešlí z transparentních výběrových řízení, nikoli lidé vybraní "za odměnu". Soustředit se koalice slíbila i na ochranu oznamovatelů korupce.

Před volbami koalice vyzvala ostatní strany, aby šly příkladem a zveřejnily všechny zdroje a všechny výdaje. Podle Farského to je nyní dobrovolné, Piráti a STAN se pokusí prosadit změnu zákona. Nyní musí strany zveřejňovat transparentní účty a na jejich výdaje dohlíží Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Volby 2021 - programy stran

Video placeholde
Volební programy favoritů voleb - daně • Videohub