Synové Trumpa a Bidena: Prostořeký provokatér versus tajemný obchodník z Ukrajiny

Donald Trump mladší je v táboře příznivců svého otce nepřehlédnutelný. Stejně jako Trump senior rád šíří konspirační teorie a provokuje kontroverzními výroky.

Donald Trump mladší je v táboře příznivců svého otce nepřehlédnutelný. Stejně jako Trump senior rád šíří konspirační teorie a provokuje kontroverzními výroky. Zdroj: ČTK/AP Eric Gay

Huntera Bidena některá média obviňovala z pochybného obchodování na Ukrajině a v Číně, do kterého měl být zapleten i jeho otec Joe. Důkazy však chybí.
Donald Trump mladší zřejmě pomýšlí na vlastní politickou kariéru.
Už za pár dní se v USA bude rozhodovat o příštím prezidentovi.
4
Fotogalerie

V amerických prezidentských kampaních Joea Bidena a Donalda Trumpa hrají důležitou roli také synové obou kandidátů – Hunter Biden a Donald Trump mladší. Každý však trochu jinak. Zatímco Biden junior cestu do Oválné pracovny svému otci spíše komplikuje, Trumpův nejstarší potomek je opět jednou z nejvýraznějších tváří republikánského tábora a možná už vyhlíží vlastní politickou kariéru.  

Americké volby 2020 se blíží do finále a o jejich vítězi mohou rozhodovat i na první pohled nepodstatné detaily. Třeba rodinné vztahy prezidentských kandidátů. Joe Biden měl čtyři děti, dvě už zemřely. Donald Trump jich má dokonce pět. Ze všech potomků jsou však v závodě o Bílý dům nejviditelnější Trumpův prvorozený syn Donald a Bidenův mladší syn Hunter. 

Dvaačtyřicetiletý Trump junior v mnohém připomíná mladší verzi otce. Také je známou televizní osobností a bohatým podnikatelem. Spolu se sourozenci řídí rodinnou firmu Trump Organization, která obchoduje s nemovitostmi a provozuje síť hotelů, kasin a golfových hřišť po celém světě.

Jako jediný z Trumpových dětí má díky matce Ivaně silné vazby na Česko. Během dospívání do naší země pravidelně jezdil na prázdniny a naučil se plynně česky. 

Z Trumpovy rodiny se také nejvíce angažuje v politice. Je členem Republikánské strany a v roce 2016 horlivě podporoval otcovu prezidentskou kampaň. Ne jinak je tomu ve volbách letošních. Mladého Trumpa s otcem spojuje rovněž agresivní rétorika vůči novinářům a politickým oponentům. Rád rozděluje společnost, provokuje a budí pozornost kontroverzními výroky. S oblibou šíří dezinformace a konspirační teorie na sociálních sítích. Britská BBC o něm v létě napsala, že je „trumpovatější než Trump“. 

Pro amerického prezidenta je syn velmi užitečným marketingovým nástrojem. Pomáhá mu s přesvědčováním voličů. Na sjezdech republikánů působí jako rocková hvězda. Je vynikajícím řečníkem. Na Twitteru, Facebooku a Instagramu má dohromady přes jedenáct milionů fanoušků. 

„Bidenova rodina se desítky let obohacovala ve Washingtonu z peněz daňových poplatníků. Joe Biden je zkorumpovaný,“ napsal třeba Trump mladší v říjnu na twitterovém účtu. V srpnu zase demokratického kandidáta označil za radikálního levičáka a agenta Číny, který „chce USA hospodářsky oslabit“. 

Podle deníku New York Times je pravděpodobné, že se Trump junior brzy pokusí získat nějakou významnou politickou funkci, a to bez ohledu na to, zda otec prezidentský úřad obhájí, či nikoli. 

To Hunter Biden představuje pro otce spíše problém než spojence. Padesátiletý právník a investiční poradce roky bojoval se závislostí na alkoholu a drogách. Ještě více negativní publicity si nicméně v poslední době vysloužil kvůli  neprůhlednému podnikání v zahraničí.   

Hunter byl v letech 2014 až 2019 členem představenstva v ukrajinské těžařské společnosti Burisma, jednom z největších producentů zemního plynu na Ukrajině. Tato firma byla svého času vyšetřována pro podezření z praní špinavých peněz, což se nepotvrdilo. Bulvární noviny New York Post a příznivci prezidenta Trumpa ovšem tvrdí, že Joe Biden, jenž zastával pozici amerického viceprezidenta v Obamově vládě, pomáhal synovy pochybné obchody přikrýt, a byl tak ve střetu zájmů.

Joe Biden v roce 2016 vyzval k odvolání ukrajinského žalobce Viktora Šokina, který Burismu vyšetřoval. Dalším důkazem má být uniklá elektronická komunikace získaná z Hunterova vyhozeného laptopu.

Jeden z e-mailů naznačuje, že Hunter seznámil zaměstnance těžařské společnosti se svým otcem. Podle BBC a dalších médií se však dosud nepodařilo prokázat jakékoli pochybení obou Bidenů. Po odvolání Šokina tehdy volali také další západní lídři, protože se mu nedařilo potírat korupci. 

New York Post a protrumpovská televize Fox News dále uvedly, že otec a syn Bidenové prováděli také podezřelý byznys v Číně, který měl jen Hunterovi vynášet deset milionů dolarů, zhruba 234 milionů korun ročně. Opět se objevilo tvrzení, že Biden junior inicioval setkání svého otce-viceprezidenta s čínskými podnikateli. Ani tato obvinění ale nebyla podložena přesvědčivými důkazy a Joe Biden je označil za „špinavou kampaň“.