Autonomní kamion zvládl náročnou cestu. Lidský řidič byl o deset hodin pomalejší

Autonomní kamion TuSimple

Autonomní kamion TuSimple Zdroj: TuSimple

Autonomní kamion TuSimple
Autonomní kamion TuSimple
Autonomní kamion TuSimple
Autonomní kamion TuSimple
Autonomní kamion TuSimple
15
Fotogalerie

Technologie autonomního řízení může být dalším významným krokem k urychlení silniční přepravy.

Společnost TuSimple, zabývající se vývojem technologie autonomního řízení, nedávno otestovala svůj systém na kamionu, který poslala ze státu Arizona do Oklahomy. Trasu dlouhou 950 mil, což je zhruba 1 529 kilometrů, přitom autonomní kamion s nákladem zvládl v čase 14 hodin a 6 minut. Stejná cesta by přitom běžnému řidiči trvala okolo 24 hodin, což znamená rozdíl necelých 10 hodin.

Systém autonomního řízení přitom vůz ovládal zcela samostatně zhruba na 80 procent cesty. Řidič odjel prvních cca 60 mil a pak se na dalších cca 950 mil chopil řízení čistě autonomní systém. Ten byl vyvíjen zejména s ohledem k použití na dálnicích, spolehlivě však zvládal i většinu trasy po silnicích okresních. Řidič tak přebíral kontrolu jen v zastavěných oblastech, na začátku trasy a na jejím konci.

Výrazné zkrácení času by přitom mohlo znamenat podstatnou výhodu pro společnosti, které se zabývají například přepravou čerstvého zboží. Už úspora 10 hodin na trase dlouhé přes 1500 mil je působivá, vývojáři systému ovšem počítají s využitím systému na ještě delších trasách. Zákazníci tak dostanou své zboží čerstvější a přepravcům odpadnou starosti se ztrátami, které může způsobit například zboží, které se cestou zkazí.

Celý článek najdete na webu auto.cz >>>