Berlín a Vídeň žádají na příští týden summit EU k migraci

Angela Merkelová a Werner Faymann

Angela Merkelová a Werner Faymann Zdroj: CTK

Šéfové vlád Německa a Rakouska Angela Merkelová a Werner Faymann žádají, aby byl na příští týden svolán mimořádný summit Evropské unie kvůli běžencům. Situaci je podle nich nutné řešit na celoevropské úrovni, protože tři země nejvíc zasažené uprchlickou vlnou, Německo, Rakousko a Švédsko, to vlastními silami nezvládnou.

Předseda vrcholných schůzek EU Donald Tusk již na Twitteru oznámil, že o případném svolání summitu rozhodne ve čtvrtek.
„Společně jsme se obrátili na předsedu Evropské rady Donalda Tuska a řekli, že tento problém lze vyřešit jen na celoevropské úrovni. Je to zodpovědnost celé Evropské unie,“ řekla dnes Merkelová novinářům po jednání s Faymannem.

Podle ní Tusk prověří, zda je možné mimořádný summit uspořádat už příští týden. „Během mých konzultací někteří představitelé požádali o mimořádný summit k migraci. Budu v konzultacích pokračovat a ve čtvrtek oznámím své rozhodnutí,“ napsal Tusk.

Podle německé kancléřky by se summit neměl zabývat rozdělením 120 tisíc běženců mezi státy EU, o kterém jednali unijní ministři vnitra v pondělí. „Toto (téma) je u ministrů vnitra v dobrých rukou,“ řekla Merkelová.

Podle Faymanna by šéfové evropských států a vlád měli jednat o tom, jak zajistit, aby uprchlíci do Evropy nepřicházeli. Podle něj to vyžaduje větší podporu zemí, odkud běženci pocházejí, stejně jako podporu tranzitních zemí, aby běženci žádali o azyl už v prvním bezpečném státu, do kterého na své cestě vstoupí.

Rakouský kancléř také kritizoval, že se nedaří najít společný evropský postoj k uprchlické krizi. „Jsem přesvědčen, že mnoho zemí strká hlavu do písku a věří, že se jim tento problém vyhne, protože Německo, Rakousko a Švédsko signalizovaly směrem ven jiný humanitární postoj,“ řekl o přístupu uvedených tří zemí k poskytování azylu uprchlíkům.

„V našem společenství, kde sdílíme hodnoty, ale není alternativou pošlapávat právo na azyl,“ řekl. „Nesmíme nechávat běžence jejich osudu. Nikdo by neměl přicházet o život, když se snaží nalézt bezpečí,“ uvedl rovněž Faymann. Zdůraznil však, že EU musí rozlišovat mezi lidmi, kteří pomoc skutečně potřebují, a těmi, kterým pronásledování nehrozí.

Merkelová také zdůraznila, že pokud lidé skutečně hledají v EU i ochranu před útiskem, nemohou si vybírat, v jaké zemi a v jakém městě se usadí. Politici to podle ní musí dát běžencům jasně najevo. Všechny státy Evropské unie podle Merkelové nabízejí podmínky ke kvalitnímu a bezpečnému životu.

Velká část běženců se snaží proniknout do Německa, kde očekávají vyšší životní standard a lepší zaopatření. „Pokud někdo získal uprchlický status v nějaké jiné zemi, pak nemůže žádat finanční prostředky od Německa,“ řekla Merkelová.