Berlínem hýbe spor o uprchlíky. Návrhy ministra popudily vicekancléře

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel odmítl návrh ministra vnitra Thomase de Maiziéra na stanovení pevných kvót pro počet přistěhovalců, po jejichž naplnění by už Evropská unie další běžence odmítala. Podle něj takový návrh odporuje německému azylovému právu. De Maiziére svůj návrh obhajoval, podle něj EU „nedokáže přijmout všechny uprchlíky na světě“.

Gabriel připustil, že nikdo nebyl připraven na to, že letos do Německa dorazí až milion běženců. Pro návrh ministra vnitra ale nemá pochopení. „Je to přesný opak toho, co oprávněně říká kancléřka (Angela Merkelová), totiž že každý, kdo přijde do Německa a požádá zde o azyl, má právo na spravedlivé posouzení své žádosti,“ řekl vicekancléř.

Zároveň ale odmítl hlasy, které zaznívají z jeho sociální demokracie (SPD) a žádají odstoupení konzervativního ministra de Maiziéra. Podobné stranické spory jsou „to poslední, co Německo teď potřebuje“, uvedl.

Ministr vnitra svůj návrh obhajoval s tím, že je třeba hledat nové způsoby, jak situaci s běženci řešit. „Nechceme Evropskou unii uzavřít před světem. Nemůžeme ale přijmout všechny uprchlíky na světě,“ prohlásil de Maiziére. Zdůraznil také, že běženci, které by EU přijala na základě jím navrhovaných kvót, by si měly rozdělit všechny unijní země.

Zpátky do Afriky

De Maiziére rovněž podotkl, že stanovení stropů pro přijímání běženců by neznamenalo, že EU ukončí námořní operace ve Středozemním moři, kde zachraňuje běžence před utonutím. Tyto uprchlíky by ale podle něj neměla unie do budoucna vozit na své území, ale měla by jim umožnit přesídlení do bezpečných regionů v Africe.

Ministr vnitra je autorem i dřívějšího návrhu na odebrání peněz z evropských fondů státům, které rozdělování běženců odmítají. Jeho návrh ale odmítla kancléřka a Evropská komise uvedla, že k takovému kroku neexistuje právní základ.