Boje u Debalceve neskončily, z porušení míru se obviňují obě strany

Příslušníci ukrajinské armády

Příslušníci ukrajinské armády Zdroj: ctk

Navzdory ujišťování ukrajinské armády a povstaleckých velitelů o dodržování příměří se na východě Ukrajiny dál bojuje. U města Debalceve, strategicky důležité železniční křižovatky, jsou údajně boje silnější než před příměřím. Přestřelky pokračují u Horlivky a Doněcka, u Mariupolu padlo pět ukrajinských dobrovolníků.

Podle mluvčího donbaských povstaleckých vojsk Eduarda Basurina narušily ukrajinské jednotky za posledních 24 hodin příměří sedmadvacetkrát. Nejsilnější incidenty prý vzbouřenci zaznamenali u Doněcka, Horlivky a Dokučajevska, který leží na frontové linii jižně od Doněcka. K Artemivsku a Luhansku údajně armáda stahuje těžké dělostřelectvo a raketomety Grad.

Ukrajinci podle Basurina zahájili prudkou dělostřeleckou palbu na doněcké mezinárodní letiště, které v lednu po tvrdých několikaměsíčních bojích separatisté dobyli. Granáty na letiště prý dopadaly v době, kdy areál navštívila skupina 30 novinářů. O případných obětech se mluvčí nezmínil.

Na východním předměstí azovského přístavu Mariupol se podle Basurina vojáci v noci pokusili prorazit povstalecké linie. Do bojů u obce Šyrokyne, prakticky srovnané se zemí při minulých bojích, se prý zapojují zejména ukrajinské dobrovolnické prapory Azov a Dněpr. Mariupolská domobrana dnes oznámila, že při bojích u Šyrokyne zahynulo pět ukrajinských dobrovolníků a 22 dalších bylo zraněno.

Z hrubého porušování klidu zbraní dnes naopak obvinila povstalce ukrajinská armáda. Vojenský analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že povstalci stahují jednotky k městu Horlivka, kam se prý přesouvají i obrněné útvary posílené ruskými vojáky. K nasazení jsou podle Tymčuka připraveny dvě minometné baterie, šest houfnic, 25 tanků a téměř tisícovka bojovníků.

Kritická je podle Tymčuka situace u Debalceve, kde povstalecké oddíly obklíčily několikatisícovou ukrajinskou posádku. Separatisté bez přestávky ostřelují armádní postavení, ale i civilní objekty, a pokoušejí se město dobýt. „Palba je občas silnější, než tomu bylo před vyhlášením příměří,“ tvrdí Tymčuk.

Do Debalceve se v neděli marně pokoušel proniknout tým evropských pozorovatelů, kterému nakonec cestu přehradily vzbouřenecké oddíly. Mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě oznámila, že se o cestu do obklíčeného města v nejbližší době pokusí znovu.

Obklíčené Debalceve (červenou barvou je označené území separatistů)Obklíčené Debalceve (červenou barvou je označené území separatistů)|Liveuamap.comObklíčené Debalceve (červenou barvou je označené území separatistů.

Putinův triumf, evropský debakl