Britské podnikatele dělí evropská otázka

Londýn - ilustrační foto

Londýn - ilustrační foto

Pětistovka britských byznysmenů se sjednotila k podpoře vládního plánu na úpravu vztahů mezi Londýnem a Bruselem. Dosud se v médiích objevovaly spíše názory podnikatelů, kteří varují před „roky ničivé nejistoty a zmrazením investic“. Lidé z nové lobbistické platformy Business for Britain je však označují za „malou skupinu samozvaných mluvčích, kteří zastávají radikálně proevropské postoje“.

Bouřlivé debaty vyvolal počátkem roku premiér David Cameron oznámením, že chce jednat o nových podmínkách britského členství v Evropské unii. V případě vítězství konzervativců v příštích volbách pak slíbil referendum o setrvání země v sedmadvacítce.

Deset osobností z podnikatelské sféry v čele se zakladatelem Virgin Group Richardem Bransonem ho okamžitě varovalo, aby členství ve společenství nedával v sázku. Podle nich může premiérův plán selhat a rozčarovaní Britové pak zvolí odchod. „EU zůstává domovem poloviny našeho exportu a je to nejsilnější obchodní blok na světě. Další členské státy EU jsou hlavním zdrojem a cílem přímých zahraničních investic do Spojeného království a z něj, ve výši poloviny našich celkových investic,“ napsali mimo jiné v materiálu.

Podnikatelé se brání

Šéfové malých i největších firem sdružených v Business for Britain se od tohoto postoje distancují. „Jako firemní lídři a podnikatelé zodpovědní za miliony britských pracovních míst věříme, že vláda má právo snažit se dosáhnout nové dohody o roli Spojeného království v Evropě,“ tvrdí. Hospodářský růst a vznik pracovních míst podle nich závisí na dosažení flexibilnějšího a volnějšího vztahu s EU. Skupina se ale brání nařčení, že jejich aktivita je zástěrkou pro lobbování za úplný odchod země z unie.

Cameronův postoj podporují podle dubnového průzkumu Britské obchodní komory mezi čtyřmi tisícovkami lidí skoro dvě třetiny podnikatelů. Šedesát procent tázaných míní, že úplný odchod země ze sedmadvacítky by měl na byznys negativní dopad. Scénář setrvání v Evropské unii za současných podmínek vzbuzuje stejné obavy u 42 procent. Pro vyjednávání s Bruselem pak mají respondenti tři priority. Chtěli by změnit hlavně pracovní právo, pravidla zdraví a bezpečnosti a politiku regionálního rozvoje.

Měnová unie se Skoty? Těžko

Britský ministr financí George Osborne opět zrazoval skotskou vládu od plánu na odtržení. Podle něj je krajně nejisté, že by se regionu v případě osamostatnění podařilo dosáhnout měnové unie se zbytkem Spojeného království. Neočekává prý, že by se Anglie, Wales a Severní Irsko chtěly zapojit do modelu podobného eurozóně. „Zbytek Británie, větší ekonomika, by byl mnohem více vystaven riziku, že se nezávislé Skotsko dostane do fiskálních a finančních potíží,“ podotkl. Varoval přitom Edinburgh, že vzhledem k tomuto nepoměru by se musel smířit s velkou kontrolu Londýna a omezením své hospodářské suverenity.

David Klimeš: Brexit děsí unii. A Camerona také