Čchenův útěk je u konce, disident se rozhodl zůstat v Číně

Čchen Kuang-čcheng

Čchen Kuang-čcheng Zdroj: profimedia.cz

Slepý čínský disident Čchen Kuang-čcheng dnes opustil velvyslanectví USA v Pekingu. Čchen zůstane v zemi, Spojené státy ale budou sledovat, jak režim s aktivistou naloží.

Čchen dnes ráno „o svobodné vůli“ odjel z americké ambasády do jedné z pekingských nemocnic, doprovodil jej velvyslanec USA Gary Locke. V nemocnici byl disident ošetřen a setkal se s rodinou. Disident podle amerických úřadů nepožádal o politický azyl, přestože k tomu měl příležitost.

Jen několik hodin předtím do Číny na oficiální návštěvu dorazila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. „Musíme zdůraznit, ze přijetí čínského občana Čchena Kuang-čchenga na velvyslanectví USA je zcela neobvyklé a Čína vyjadřuje s tímto krokem silný nesouhlas,“ zněla první oficiální reakce čínského ministerstva zahraničí. Peking po Američanech požaduje oficiální omluvu.

Později ale obě velmoci dosáhly dohody. Čchen, který je samouk, dostane příležitost vystudovat místní vysokou školu. USA se zaručily, že budou situace Čchena a jeho rodiny po následující roky sledovat.

Clintonová před cestou na každoroční rozhovory slíbila, že letos během jednání dostanou větší pozornost lidská práva. Ministryně se chce mimo jiné pokusit získat Peking pro společný postup proti Íránu a Severní Koreji.

Čtyřicetiletý Čchen proslul bojem za práva obětí čínské politiky jednoho dítěte v jedné rodině, jejíž součástí jsou kupříkladu nucené potraty a sterilizace, či podporou občanů, jimž čínské úřady bez adekvátní náhrady zabavily jejich pozemky.

Slepý aktivista strávil posledních 20 měsíců v domácím vězení. Před tím si odpykával čtyřletý trest ve vězeňské cele, z níž byl propuštěn v září 2010.