Chodorkovskij děkoval Merkelové, návratu do Ruska se obává

Michail Chodorkovskij v Berlíně na první tiskové konferenci po svém propuštění

Michail Chodorkovskij v Berlíně na první tiskové konferenci po svém propuštění Zdroj: CTK/AP

Omilostněný ruský oligarcha Michail Chodorkovskij dnes v Berlíně prohlásil, že udělá vše pro propuštění politických vězňů v Rusku. Do vlasti by se rád vrátil, ale obává se opětovného omezení své volnosti vycestovat z Ruska. Za své propuštění děkoval bývalému německému ministrovi zahraničí Hansi-Dietrichu Genscherovi a kancléřce Angele Merkelové.

Ruský magnát rovněž vyzval ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, aby si vzal z Putina příklad a osvobodil vězněnou expremiérku Juliji Tymošenkovou.

Bývalý nejbohatší Rus a kritik Kremlu po překvapivém omilostnění ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyšel v pátek z vězení a o několik hodin později přiletěl do Berlína, kde se v sobotu setkal se synem Pavlem a rodiči.

Pozorovatelé v Rusku se mezitím přou, zda se Chodorkovskij vydá cestou exilového spisovatele Alexandra Solženicyna, anebo jiného vězně, který se stal prezidentem, Václava Havla. Anebo na svobodě ztratí význam, jaký měl za mřížemi.

Michail Chodorkovskij se v Berlíně po svém propuštění sešel s matkou Marinou, otcem Borisem a synem PavlemMichail Chodorkovskij se v Berlíně po svém propuštění sešel s matkou Marinou, otcem Borisem a synem Pavlem | CTK/APMichail Chodorkovskij se v Berlíně po svém propuštění sešel s matkou Marinou, otcem Borisem a synem Pavlem (foto: ČTK/AP)

„Nechci být vnímán jako symbol toho, že v Rusku už nejsou další političtí vězni. Chci, abyste mě brali jako symbol toho, že úsilí občanské společnosti může vést k propuštění lidí, jejichž propuštění nikdo neočekával,“ prohlásil Chodorkovskij na první tiskové konferenci po desetiletém věznění.

Již v rozhovoru pro opoziční časopis The New Times řekl, že by se chtěl vrátit do vlasti, ale zatím to nepovažuje za možné. „Když se vrátím, nemuseli by mě podruhé zas pustit, protože formálně existuje mnoho důvodů, kvůli nimž mě mohou zadržovat,“ vyjádřil své obavy.

„Nezamýšlím se zapojit do politiky a nezamýšlím se ani nad tím, že bych bojoval o navrácení majetku,“ napsal prý v žádosti o milost. Ruskému listu prozradil, že Putinovi napsal i osobní dopis, v němž žádost vysvětlil zdravotním stavem své matky. V žádném z dopisů ale nepřiznal vinu.

Chodorkovskij je prý stále boháčem
Média spekulují, že oligarcha je i po likvidaci své firmy a deseti letech za mřížemi stále dost bohatý. Podle agentury DPA se se opakovaně objevují odhady, že disponuje 200 miliony eur (přes 5,5 miliardy korun). Chodorkovského syn Pavel nicméně v říjnu rozhlasové stanici Echo Moskvy řekl, že z jmění 15 miliard dolarů (přes 300 miliard korun) zůstalo poměrně málo prostředků.

Ještě před tiskovou konferencí Chodorkovskij vybraným novinářům řekl, že nebude financovat ruskou opozici a nechce být v budoucnu sponzorem politických stran. „Opozice teď nemá dobré vyhlídky, ale jsou mnohem lepší než před deseti lety,“ prohlásil. Nicméně tvrdil, že jeho finanční situace je dobrá.

Dnešní tisková konference se odehrála v prostorách Muzea berlínské zdi, kde je Putinovu vězni věnována zvláštní expozice. Chodorkovskij přišel v tmavém obleku, bílé košili a decentně modré kravatě.

Hemžení kolem své osoby sledoval s pobaveným úsměvem. Za své propuštění děkoval bývalému německému ministrovi zahraničí Hansi-Dietrichu Genscherovi a kancléřce Angele Merkelové, jakož i novinářům i lidem, kteří mu vyjadřovali podporu na Facebooku a Twitteru. Tyto sociální sítě v době, kdy nastupoval do vězení, ještě neexistovaly.

Pavla Palaščáková: Zákon pro Tymošenkovou