Čína se zřejmě stala největším světovým obchodníkem, předběhla i USA

Tchung-žen, panorama s klášterem a paneláky.

Tchung-žen, panorama s klášterem a paneláky. Zdroj: E15 - Sasa Blau

Čína v objemu zahraničního obchodu asi předstihla Spojené státy a dostala se na první příčku. Vyplývá to z porovnání statistiky celních úřadů v obou zemích. Podle údajů, které zveřejnila čínská vláda, celková hodnota čínského dovozu a vývozu loni dosáhla 4,16 bilionu dolarů (asi 83,7 bilionu korun), což je oproti předešlému roku zvýšení o 7,6 procenta.

Spojené státy zatím celkové údaje za loňský rok nezveřejnily. Za prvních 11 měsíců loňského roku ale celková hodnota jejich zahraničního obchodu činila 3,5 bilionu dolarů.

„Je velmi pravděpodobné, že Čína předstihla Spojené státy a stala se největším obchodníkem na světě,“ řekl podle BBC mluvčí čínské celní správy Čeng Jüe-šeng.

Největší světový vývozce už od roku 2009

Čínský vývoz loni stoupl o 7,9 procenta a dovoz o 7,3 procenta. Druhá největší ekonomika světa tak loni vyvezla produkty za 2,2 bilionu dolarů a dovezla jich za 1,9 bilionu dolarů. Podle Čenga je to poprvé, kdy celkový roční objem obchodu překročil čtyři biliony dolarů.

Deník Financial Times dnes poznamenal, že Čína se již v roce 2009 stala největším světovým vývozcem zboží. V roce 2012 podle Světové obchodní organizace (WTO) zaostal celkový objem čínského obchodu se objemem obchodu v USA o pouhých 15 miliard dolarů. Tato částka tehdy odpovídala zhruba dni a půl průměrného denního objemu obchodu.

(Ne)přesnost statistik

Server BBC připomíná, že v minulosti se objevily pochybnosti ohledně toho, jak přesná jsou v Číně data o exportu. Podle spekulací mohou někteří čínští vývozci svá čísla nadhodnocovat, aby se vyhnuli restrikcím na přesun finančních prostředků do země. Tamní úřady už loni v květnu oznámily, že zpřísní kontroly dovozců a vývozců, kteří do země převádějí peníze ukrývané v podobě obchodních směnek.

Spojené státy mají celkové údaje o svém zahraničním obchodě za loňský rok zveřejnit v únoru.