Do Bruselu míří nový komisař, nahradí kolegu podezřelého z korupce

Nový eurokomisař pro zdraví a spotřebitele Tonio Borg

Nový eurokomisař pro zdraví a spotřebitele Tonio Borg Zdroj: profimedia.cz

Maltská vláda jmenovala na uvolněný post člena Evropské komise pro zdraví a spotřebitele svého ministra zahraničí Tonia Borga, známého svými velmi konzervativními postoji.

Borg má nahradit v EK maltského politika Johna Dalliho, který odstoupil poté, co ho unijní protikorupční úřad OLAF začal podezřívat, že kryl pokus o nelegální obohacení a korupci. Dalli vinu odmítá a prý rezignoval jen proto, aby se mohl plně věnovat očištění svého jména.

Malta své rozhodnutí poslat do Bruselu Borga již oznámila předsedovi Evropské komise Josému Barrosovi, který toto jmenování musí ještě formálně schválit, uvedla vláda v sobotu večer v prohlášení. Právník a politik Tonio Borg z vládní křesťanské demokratické Nacionalistické strany se setká v pondělí v Bruselu s Barrosem.

Borg se při svých dosavadních vystoupeních v Evropské komisi a Evropském parlamentu stával často terčem kritiky za své velmi konzervativní postoje. Je například zarytým odpůrcem práva žen na dobrovolné ukončení těhotenství.

„Je třeba dávat pozor, než se někomu dá nějaká nálepka,“ vzkázal dnes svým kritikům v rozhovoru pro maltskou televizi Borg. Rezort, jehož řízení v Evropské komisi zřejmě převezme, se zabývá i jedovatým alkoholem v Česku.